Týždeň pred Vianocami sa mal v Piešťanoch konať strašidelný pochod čertov. Podľa lokálnej televízie ho však zrušili poslanci mestského zastupiteľstva

    0
    Čert, ilustračné foto. (Autor: TASR)

    „Po prvýkrát na Slovensku budete mať možnosť zažiť atmosféru týchto démonických bytostí na vianočných trhoch na námestí pred Auparkom. Ak ste zvedaví, odporúčame deti nechať v tento čas doma,“ znie oficiálna pozvánka na kontroverznú show Krampus – pochod čertov v nedeľu 17. decembra v rámci piešťanských vianočných trhov. Organizátori sa pritom odvolávajú na ľudovú tradíciu z Álp, hoci modernizovanú.

    Chystaná akcia vyvolala u časti obyvateľov kúpeľného mesta pobúrenie. Do mailových schránok posielajú otvorené listy, výzvy primátorovi, spustili aj petíciu. V nej sa píše, že ľudia sú zhrození z chystaného Pochodu čertov v tretiu adventnú nedeľu. Jej autori apelujú na svedomie primátora Piešťan, aby ho nedovolil. ,,Bolo by nám ľúto, ak by Piešťany zastihol takýto údel a z mesta plného slnka, vody a zdravia by sa stávala duchovná žumpa Slovenska,“ píše sa v petícii, ktorú podpísalo 2 562 ľudí.

    Historik umenia a súdny znalec pre umelecké diela a starožitnosti Martin Šugár v otvorenom liste upozornil, že podoba masiek a charakter podujatia môže u niektorých ľudí vyvolať nepredvídané reakcie ako šok, kolaps alebo záchvat, prípadne u mladších detí spôsobiť traumu. Žiada vedenie mesta zvážiť rozhodnutie pochod povoliť, rovnako ako poslankyňa Trnavského kraja Lucia Drábiková, informuje portál Postoj.sk. „Tento typ podujatia je úplne nekompatibilný s atmosférou Adventu, ktorý má ľudí pripravovať na Vianoce, sviatky narodenia Ježiša Krista. Vianoce aj neveriaci vnímajú ako sviatky pokoja a mieru,“ napísala poslankyňa vedeniu mesta.

    „Po pozretí videí zo zahraničia je toto podujatie už veľmi ďaleko od pôvodného významu. Pripomína to skôr prezentáciu sily diabla a jeho oslavu,“ uviedol piešťanský dekan Jozef Gallovič.

    Hovorkyňa primátora Eva Bereczová sa však čertov zastala. „Žijeme v demokratickom štáte a každý máme, našťastie, slobodnú vôľu a každý sa môžeme sám za seba a svoju rodinu rozhodnúť, či podobný typ podujatia navštívime alebo nie,“ povedala. Rovnaký postoj zaujala aj na sociálnej sieti. „Nebola som, ale už som. Najmä vďaka tolerancii od našich najspravodlivejších zo spravodlivých, ktorí by najradšej svojou antikampaňou povešali úbohých čertíkov na šibeniciach (či krížoch?). Láska k blížnemu má rôzne podoby – #JeSuisKrampus,“ napísala.

    V samotných alpských krajinách má tradícia krampusov viaceré tváre. Pochádza z predkresťanského obdobia a kým Mikuláš dobré deti odmieňa, Krampus neposlušné trestá. V Rakúsku sú do akcie zapojené aj deti, pre ktoré ide o istú skúšku odvahy. No každoročne dochádza k výtržnostiam, pričom počet incidentov rastie. Začiatkom decembra skončilo pri pochodoch čertov v nemocnici desať ľudí, uvádza Postoj. V Korutánsku sa museli tento rok čerti pred vystúpením registrovať a podrobiť sa testu na alkohol. Zakázali im nosiť so sebou reťaze a bič, dotýkať sa divákov alebo preliezať bariéru medzi pochodujúcimi a obecenstvom.

    V súčasnosti sa pochody čertov konajú v Rakúsku, Nemecku, Maďarsku, Taliansku, Slovinsku, Chorvátsku či Česku, v Čechách sa konal už šiesty ročník. V nultom ročníku piešťanského pochodu sa malo predstaviť 40 masiek. Na záver sprievodu mal ísť Mikuláš s dvoma anjelmi po boku ako symbol vyháňania zla a vnášania dobra medzi ľudí. Lokálna televízia vo štvrtok informovala, že poslanci mestského zastupiteľstva prijali uznesenia, ktorých naplnením dôjde k zrušeniu pochodu a vyzvala na podpísanie petície za pochod v čertových maskách. Petícia obsahuje stovky podpisov.

    - Reklama -