Ty hejslovenský ujo, napísala blogerka premiérovi. V diskusii to schytal ešte drsnejšie

    0

    Na Facebooku sa objavili stovky komentárov, ktoré sa obrátili proti Ficovým výrokom, ktoré uviedol na adresu utečencov pri príležitosti SNP. „Krajina musí mať právo vybrať si človeka, o ktorého sa vie reálne postarať. Veď my nie sme schopní integrovať vlastných rómskych spoluobčanov, ktorých máme státisíce. Ako môžeme integrovať ľudí, ktorí sú niekde úplne inde tradíciami, náboženstvom, spôsobom života,“ uviedol na oslavách SNP v Banskej Bystrici Fico. Premiérových slov o neschopnosti integrovať Rómov a už vôbec nie utečencov sa okamžite chytili ľudskoprávni aktivisti.

    Premiér nehovorí za všetkých

    Vlna odporu voči vyjadreniam premiéra sa zdvihla, ako to už býva zvykom, na sociálnej sieti Facebook. Do Fica sa obuli najrôznejší ochrancovia ľudských práv, ale aj obyčajní Slováci, ktorým sa nepáčil prejav predsedu vlády. „Sám veľký kritik je predovšetkým súčasťou problému, nie riešenia. Hanbím sa za tohto hejslovenského uja, ktorý si osobuje právo hovoriť aj za mňa. Za mňa teda nie, kámo,“ píše rozhorčene na svojom profile občianska aktivistka a publicistka Hana Fabry. Pod jej vyjadrením k článku z portálu Pravda.sk sa pomerne rýchlo rozmnožilo viacero komentárov v podobnom duchu. „Nácek, nech si podá ruku s Orbánom a Zemanom,“ píše sa hneď v prvom komentári. „Asi myslel na nás domácich utečencov, odliv produktívnej sily, mladej generácie, ktorí už žijeme za čiarou a tých, ktorí sa pre emigráciu (nie vždy ekonomickú) práve rozhodujú,“ píše s nutnou dávkou irónie ďalší z používateľov Facebooku.

    Oslavy SNP ako predvolebná kampaň

    Na oslavy 71. výročia Slovenského národného povstania prišlo do Banskej Bystrice dva a pol tisíc ľudí a premiér Robert Fico bol pripravený osloviť ich témou číslo jeden, ktorá hýbe nielen európskou, ale aj slovenskou spoločnosťou. „Netvárme sa, že nevidíme strach ľudí, lebo nás v to nútia médiá a mimovládne organizácie. Ale my cítime, že ľudia sa boja – a nielen na Slovensku, boja sa v celej Európe. Netvárme sa, že nevidíme príčiny tohto javu a netvárme sa ani, že sme schopní tento problém vyriešiť tak, že všetkých prichýlime s otvorenou náručou. Bez ohľadu na to, či sú to ekonomickí špekulanti alebo ľudia, ktorí reálne potrebujú ochranu,“ uviedol Fico. Podľa viacerých premiérových kritikov je rétorika zameraná proti utečencom iba snahou Smeru o získanie pravicových voličov na svoju stranu.

    Z Facebooku Hany Fabry:

    Sam velky kritik je predovsetkym sucastou problemu, nie riesenia. Hanbim sa za tohto hejslovenskeho uja, ktory si osobuje pravo hovorit aj za mna. ZA MNA TEDA NIE, KAMO!

    - Reklama -