Tvrdý brexit je budíčkom pre niektorých slovenských ministrov. Tento scenár by nám nepriniesol nič dobré, konštatuje Klus

    0
    Poslanec za SaS Martin Klus (Autor: TASR)

    Theresa Mayová odložila utorkové hlasovanie o dohode, na čo následne musela čeliť hlasovaniu o dôvere z jej vlastných radov. Ako hodnotíte tento vývoj?

    Už dávnejšie bolo známe, že istá časť z jej konzervatívnej strany má problém podporiť dohodu, ktorú sa jej podarilo dosiahnuť s európskymi lídrami. To, že o návrhu nakoniec nedala hlasovať je viac-menej prirodzené. A to z dôvodu, že opozícia je striktne proti vyjednanej dohode a istá časť jej straníkov sa pokúsila ju odvolať.  

    Utrpela Mayová hlasovaním porážku napriek tomu, že ju jej vlastní podržali?

    Podľa môjho názoru hlasovanie pre ňu znamená víťazstvo. Na jednej strane má stále pri sebe pomerne silný tábor odporcov dohody, ktorú dosiahla, ale na strane druhej zostala premiérkou a zostala tak na nej ťarcha ohľadne vyjednávania dohody aj z hľadiska európskej únie, ale aj vlastných radov. Myslím si, že ju čaká ešte niekoľko poriadne krušných týždňov. O politickej budúcnosti a rovnako aj spôsobe, akým Británia vystúpi z Európskej únie, sa zrejme definitívne rozhodne 21. januára.  

    Britská premiérka rovnako žiada lídrov EÚ, aby jej dali jasné ubezpečenia ohľadne rozvodovej dohody. Konštatuje, že následne by dohoda mohla prejsť hlasovaním. Aký je váš názor?

    Zhodujem sa s názorom, ktorý znie z radov európskych lídrov, že dosiahnutú dohodu už nie je možné otvoriť. To by spôsobilo, že by sa otvárala a zatvárala donekonečna. Na druhej strane, pokiaľ má byť isté zjednoznačnenie stanovísk oboch strán cestou, ako docieliť spriechodnenie tejto dohody v britskej Dolnej snemovni, tak je dôležité, aby Theresa Mayová v tomto smere naďalej rokovala s Európskou úniou.

    V súčasnosti sa rieši, či sa podarí Británii odísť z únie s dohodou, a pôjde tak o mäkký brexit, alebo dohoda neprejde, a pôjde o tvrdý brexit. Ktorá možnosť je podľa vás v súčasnosti najviac pravdepodobná?

    Obávam sa, v súčasnosti je pravdepodobnejší scenár tvrdého brexitu. Avšak, aj v Británii si podporovatelia takého riešenia uvedomujú, že to môže mať fatálne hospodárske, ale aj politické dôsledky. Ťarchu vyjednávania nechávajú na samotnú Theresu Mayovú, ktorá ak uspeje, tak víťazstvo bude patriť všetkým, ale ak neuspeje, tak to celé padne na jej hlavu.

    Čo by tieto možnosti znamenali pre Slovákov, ale aj pre náš štát, ktorý je členom EÚ?

    Nič dobré. Uvedomme si, že Veľká Británia je stále druhou najväčšou ekonomikou v Európskej únii. Keďže sa predpokladá pád do hlbokej recesie v prípade, že príde k tvrdému brexitu, tak by tento scenár zasiahol európske trhy a tým pádom aj Slovensko. Očakáva sa, že Slovensko príde o 7500 pracovných miest bezprostredne po tvrdom brexite a prešlo by sa do systému obchodovania cez Svetovú obchodnú organizáciu. To znamená, že napríklad autá dovážané do Británie by boli zaťažené desať percentným clom, čo by malo dosah aj na ďalšiu zamestnanosť v rámci našich výrobných kapacít.

    V neposlednom rade ide o otázku našich občanov, ktorí žijú v Británii, pričom sa odhaduje, že ich je okolo stotisíc. Tí by sa prakticky zo dňa na deň ocitli v pozícii cudzincov, osôb z tretej krajiny, čím by prišli o viaceré sociálne benefity. Museli by napríklad žiadať o pobyt, čo pre nich nie je dobrá správa. Britská premiérka síce dala ubezpečenia, že v prípade tvrdého brexitu by sa tieto opatrenia netýkali občanov krajín Európskej únie, ktorí tam už bývajú, ale spoľahnúť sa na to nedá.

    V tejto súvislosti je ešte jedna vec, o ktorej sa veľmi nehovorí, ale je podstatná. Ak by Veľká Británia odišla bez dohody, tak sa dá predpokladať, že by tak vznikla diera v európskom rozpočte okolo 40 až 50 miliárd eur v prípade, že by neboli ochotní túto sumu zaplatiť. Čo je ale momentálne veľmi ťažké odhadnúť. Samozrejme ide o finančné prostriedky, ktoré by bolo potrebné istým spôsobom stanovať, čo sa priamo dotkne aj Slovenska.

    Sme vôbec pripravení ako krajina na možnosť tvrdého brexitu?

    Pevne verím, že sa naň pripravujeme čoraz intenzívnejšie. Prostredníctvom hodiny otázok a interpelácii som sa pýtal ministrov a rovnako aj premiéra, do akej miery sa pripravujeme na oba scenáre odchodu Británie. Mám pocit, že do istej miery ide o veľmi dôležitú tému, ktorá je budíčkom pre ministerstvá. Naozaj máme zhruba tri mesiace do odchodu Británie a na to, aby sme sa pripravili. Upozornil na to aj britský veľvyslanec počas jeho nedávnej návštevy na Výbore pre európske záležitosti. Ten pomerne otvorene povedal, že v prípade odchodu bez dohody bude pomerne dlhý rad krajín, ktoré sa budú snažiť bilaterálne rokovať s Veľkou Britániou, aby dosiahli čo najlepšie podmienky nielen pri vzájomnom obchode. Čiže by sme mali oveľa viac intenzívnejšie pracovať na tejto veci.

    V súvislosti s Mayovou rovnako vyšla informácia, že neplánuje konzervatívcov viesť do ďalších volieb v roku 2022. Ako reagujete na tento prísľub zo strany britskej premiérky?

    Úprimne sa jej veľmi nečudujem. Situácia, v ktorej sa momentálne nachádza musí byť politicky a osobnostne mimoriadne zložitá. Jej aktuálnou úlohou je podľa možností vyviesť Veľkú Britániu z Únie, čo zrejme považuje za svoju historickú úlohu. Následne prejde do režimu hľadania svojho nástupcu.

    Politicky, ale aj ľudsky rozumiem jej rozhodnutiu a predpokladám, že ho naplní.

    - Reklama -