Tvrdé slová prezidenta Kisku na adresu kotlebovcov: Príčinou 2. svetovej vojny bol extrémizmus, máme ho v parlamente

    0
    Prezident Andrej Kiska s prejavom v OSN (Autor: SITA)

    Podľa Kisku je dôležité vytvoriť aj na Slovensku koalíciu ochotných ľudí, postaviť deliacu čiaru a povedať “tak toto už nie”. “Naše moderné Slovensko je krajina, kde chceme žiť, kde si dokážeme odpúšťať a kde dokážeme žiť v porozumení. Nie v nenávisti,” povedal Kiska.

    “Sadnúť si za jeden stôl, pri ktorom príjmete pamätníkov SNP, kde sedíte s ľuďmi, ktorí pre túto krajinu toho urobili strašne veľa, sadnúť si za ten istý stôl s niekým, kto tvrdí, že Slovenské národné povstanie (SNP) je hanbou a najsmutnejšou udalosťou v našich dejinách, kto tvrdí, že skoro 70-tisíc vyvlečených židov sa nás nedotýka, lebo my nie sme národ židovský, ale sme národ slovenský, kto velebí Tisa? Sadnúť si s takýmto človekom za ten istý stôl, kde sedávali aj ľudia, ktorí bojovali za naše ideály a našu krajinu, toto nie. To ako prezident určite nespravím,” vyhlásil Kiska. Reagoval tak predovšetkým na otázku moderátora relácie, prečo neprijal po parlamentných voľbách v Prezidentskom paláci aj predsedu strany Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko.

    Kľúčovým dôvodom opätovného obratu ľudí k extrémistickým názorom je podľa neho fakt, že ľudia stratili dôveru v štát. Súvisí to nielen so zdravotníctvom, školstvom a korupciou, ale s čímkoľvek, čo človek potrebuje a štát mu nedokáže vyjsť v ústrety. Jednoducho štát zlyháva v priamom prenose. V predvolebnom období sa podľa Kisku k tomu pridali aj populistické teórie. Základné zlyhávanie s absenciou správnej politickej rétoriky viedlo na Slovensku k tomu, že sa extrémisti dostali do parlamentu. Tí však s voličmi nehrajú čestnú hru.

    “Mažú si fejsbukové príspevky, už nepochodujú s fakľami a v uniformách, ale majú zelené tričká a usmievajú sa. Preto je dôležité klásť si otázku, ako je možné, že keď niekto má fašistické symboly alebo jeho fejsbukové príspevky majú jasne fašistický a rasistický náznak, sme nezakročili?” vyjadril sa Kiska k výsledku parlamentných volieb a Kotlebovej stane Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS). Ako spoločnosť preto podľa neho nemôžeme nechať bez povšimnutia nie len nálady tejto politickej strany, ale aj ostatných extrémisticky orientovaných ľudí, ktorí šíria “oheň nenávisti” voči niektorým ľuďom, skupinám ľudí, voči náboženstvám.

    “Je logické, že zodpovednosť za zdravotníctvo, korupciu, školstvo nesie vláda, ale za to, ako sa diskutuje v parlamente, aké témy sa otvárajú, akú úroveň diskusie vedieme, za to sú zodpovední politici. Za to sme zodpovední my všetci. Je načase, aby si každý jeden politik uvedomil, čo by malo byť témou diskusie,” uviedol Kiska. Podľa neho by to nemali byť osobné urážky a hľadanie vinníkov, ale malo by to byť skôr hľadanie toho, kto má lepší program a lepších odborníkov, nie súťaženie o to, kto koho viac urazí alebo kto dokáže toho druhého viac ponížiť v očiach druhých. “Držím palce tejto vláde, aby bola úspešná. Pretože pokiaľ by táto vláda zase zlyhala, mám vážnu obavu o výsledky ďalších volieb.

    - Reklama -