Tvrdé slová od disidenta Západu: Zobuďte sa. Žiaden americký sen neexistuje

    0
    Julian Assange a Noam Chomsky (vpravo) (Autor: SITA)

    Dokument s názvom Requiem for American dream (Requiem za americký sen), ktorý odhaľuje Chomského názory na atmosféru v USA, vyšiel vlani a získal si priazeň kritikov aj divákov. Americký mysliteľ, ktorý je profesorom na svetoznámej prestížnej univerzite MIT (Massachusetts Institute of Technology), v snímke odhaľuje, ako mocní v USA desaťročia koncentrovali bohatstvo aj moc do vlastných rúk.

    Chomsky vo svojich úvahách odhaľuje viacero princípov, ktoré vplyvní a bohatí ľudia v USA používali a stále používajú, aby sa udržali pri moci. Na týchto princípoch pracovali títo ľudia podľa Chomského celé dekády a dnes sa ich konanie prejavuje na priepastných rozdieloch medzi bohatými a chudobnými, ktoré sa stále zväčšujú.

    Úbytok demokracie

    Prvý problém, ktorý Chomsky považuje za príčinu úpadku demokracie v USA, vznikol údajne ešte v čase, keď vznikala Ústava Spojených štátov. Už vtedy niektorí jej tvorcovia, ako napríklad James Madison, tvrdili, že „nová vláda bude musieť ochraňovať bohatých pred prílišnou demokraciou“. Podobnú tematiku nachádza Chomsky u Aristotela s tým rozdielom, že kým Aristoteles proklamoval väčšiu demokraciu, Madison bol za presný opak.

    Ďalšou časťou desatora, ktoré v USA udržiava pri moci bohatých, je podľa Chomského formovanie ideológie. Práve úbytok demokracie totiž podľa Chomského spôsobuje vznik rôznych ideológií a prehlbovanie rozdielov medzi bohatými a chudobými, čo zákonite vedie k sociálnej nerovnosti, od ktorej je len krôčik k nepokojom.

    VIDEO Trailer na film Requiem for American dream

    Zdroj: YouTube/ saarthak tomar

    Už vyše 40 rokov inklinuje politika Spojených štátov k tomu, že pripisuje stále dôležitejšiu úlohu finančným inštitúciám. Deregulácia ekonomiky podľa Chomského v tomto smere spôsobila koncentráciu bohatstva do rúk malej skupiny ľudí a následne aj ekonomické kolapsy nasledované antikapitalistickými dotáciami pre banky, ktoré znova koncentrovali majetok do rúk úzkej skupiny mocných.

    Nestarajte sa o nikoho

    Americký sen bol čiastočne pravdivý v 50. a 60. rokoch minulého storočia, keď podľa Chomského nielen bohatí, ale aj tí chudobnejší mali možnosť zbohatnúť. Od tých čias sa veci pohli podľa profesora z MIT k horšiemu, pretože hŕstka bohatých, ktorí riadia celé toto divadlo, má v rukách aj moc. „Kedysi boli dane pre korporácie a bohatých poriadne vysoké, ale to už neplatí,“ tvrdí Chomsky.

    Aby mohli bohatí a mocní ovládnuť celú spoločnosť, musia na to podľa Chomského zbaviť ostatných ľudí pocitu, že by sa mali postarať o ľudí v núdzi. Ďalším negatívnym aspektom, ktorý sa prejavuje v posledných desaťročiach v americkej spoločnosti, je enormný nárast lobingu aj v tých najbežnejších činnostiach. Rovnako negatívne je potom podľa Chomského aj neustávajúce zbrojenie a investície do zbrojného priemyslu.

    - Reklama -