Tvrdé čísla za rok 2016: Počet znásilnení sa v Nemecku zvýšil. A nie zanedbateľne

    0
    Nemecká vlajka (Autor: Hans Štembera)

    Súhrnné štatistiky zo všetkých šestnástich spolkových krajín v podstate potvrdzujú trend, ktorý sa už dal vyčítať z čísel v jednotlivých spolkových krajinách. Migračná vlna sa negatívne premieta do počtu spáchaných trestných činov. Najviac sa to prejavuje v oblasti sexuálnych deliktov, ktorých počet v porovnaní s rokom 2015 stúpol. Ukazuje sa, že medzi prichádzajúcimi ľuďmi z Blízkeho východu a Afriky sa pohybuje nezanedbateľné množstvo kriminálnikov.

    Minulý rok došlo v porovnaní s rokom 2015 k takmer 13-percentnému nárastu prípadov znásilnenia a sexuálneho napadnutia. Ale čísla sa zvýšili aj v iných oblastiach trestnej činnosti. Ako píše denník Frankfurter Allgemeine Zeitung, podiel podozrivých s iným ako nemeckým pôvodom sa zvýšil o 30 % a vlani predstavoval 616 230. Z tohto počtu tvorili prisťahovalci 28,3 %. Celkovo sa teda podiel podozrivých prisťahovalcov zvýšil z 5,7 % na 8,6 %.

    Počet podozrivých utečencov sa tak vlani zvýšil zo 114 000 na 174 000, čo predstavuje vyše 50-percentný nárast. „Páchatelia závažnejšie trestnej činnosti by mali byť zbavení práva zdržiavať sa v našej krajine,“ uviedol minister vnútra Thomas de Maizière s tým, že vývoj trestnej činnosti medzi prisťahovalcami považuje za „nešťastný“. Páchatelia sú často mladí muži a aj napriek vysokému počtu Sýrčanov nemajú paradoxne ľudia z tejto krajiny na trestnej činnosti najvyšší podiel.

    Podľa informácií denníka Süddeutsche Zeitung figurujú medzi podozrivými najčastejšie Alžírčania, Maročania a Tunisania. Vo všetkých troch krajinách pritom panuje mier, takže ich obyvatelia nemajú nárok na udelenie azylu v Nemecku. „Približne tretina podozrivých narodených v zahraničí bola podozrivá zo spáchania niekoľkých trestných činov naraz. Päť percent z nich potom dokonca spáchalo najmenej šesť trestných činov,“ píše nemecký denník.

    Nemecko sa môže utešovať jedine tým, že počet všetkých evidovaných trestných činov sa zvýšil len o 0,7 %. V jednotlivých kategóriách je to však oveľa horšie. Najalarmujúcejšia situácia panuje, ako sme už spomenuli, v oblasti sexuálnych deliktov. V ostatných týždňoch riešili nemecké súdy napríklad znásilnenie mladej Nemky, ktorú prinútil k pohlavnému styku černošský migrant pod hrozbou zabitia mačetou.

    - Reklama -