Tvrdá čínska ruka. Muža odsúdili na dva roky za učenie o islame

    0
    Korán (Autor: pexels.com)

    Muža menom Chuang Š'-kche zatkli v roku 2016 v provincii Sin-ťiang. Stalo sa tak tri mesiace po tom, ako vytvoril diskusnú skupinu o vyznávaní islamu na aplikácii WeChat, uvádza sa na oficiálnej stránke China Judgments Online. 

    Chuang (49) učil o Koráne, islamskej svätej knihe, v inej diskusnej skupine na aplikácii WeChat. Členmi každej z týchto skupín bolo viac sto ľudí.

    Diskusné skupiny “narušili normálne náboženské aktivity” a porušili zákony o používaní internetu na diskutovanie o náboženstve, píše sa na stránke China Judgments Online.

    Čínske úrady v poslednom čase dramaticky zvýšili monitorovanie a policajné hliadky v Sin-ťiangu v obave pred šírením militantnému islamu, ktorý podľa nich preniká do oblasti zo strednej Ázie, pripomína agentúra AP.

    Chuang je príslušníkom etnickej menšiny Chuej. V Číne je viac ako 20 miliónov moslimov, väčšinou Ujgurov, Chuejov a iných etnických menšín. Chuejov je 10,6 milióna a sú to potomkovia moslimských osadníkov a Číňanov, ktorí konvertovali na islam.

    Už dlho majú napäté vzťahy s väčšinovým etnikom Chan, do ktorého patrí vyše 90 percent z 1,37-miliardovej čínskej populácie.

    Čínski predstavitelia čoraz intenzívnejšie naliehajú na miestne vlády, aby lepšie asimilovali moslimské menšiny do tradičnej čínskej kultúry, a mnohí prísni zástancovia etnickej politiky odsudzujú trend “arabizácie” u čínskych moslimov.

    - Reklama -