Túži byť americkým veľvyslancom v Bruseli, ale EÚ verejne napadol. Európski lídri sa teraz proti nemu búria

    0
    Vlajka EÚ (Autor: SITA)

    Malloch pripravuje EÚ na celkom novú politiku svojej krajiny voči nej. “Naznačujú sa zásadné zmeny Spojených štátov vo vzťahu k spolku,” povedal Malloch pre nemecký spravodajský týždenník Spiegel. Pokiaľ ide o medzinárodné organizácie, Washington sa stal opatrnejším. “Z pohľadu Spojených štátov je často lepšie spolupracovať s jednotlivými štátmi EÚ na dvojstrannej úrovni. Povedané otvorene, Spojené štáty sa potom ocitajú vo výhode.”

    Malloch zdôraznil, že euro posudzuje ako veľmi “chybný experiment”. “Keby som sedel za pracovným stolom v nejakej investičnej banke, stavil by som proti euru,” uviedol. Rovnako ako americký prezident Donald Trump verí, že brexit by nemusel byť posledným odchodom nejakej krajiny zo spoločenstva. “Keď sa obzriete po Európe, mohli by ste pred slovo exit postaviť takmer ľubovoľné dve začiatočné písmená členov EÚ.”

    Malloch podľa vlastného vyjadrenia vychádza z toho, že získa pozíciu amerického zástupcu v EÚ. Potvrdenie svojej akreditácie však ešte nemá vo vrecku. Tá vôbec nie je istá. Predstavitelia EÚ sa postavili proti nemu do bojového šíku. Manfred Weber a Guy Verhofstadt, šéfovia frakcií ľudovcov a liberálov v Európskom parlamente, v liste predsedovi Rady Európy Donaldovi Tuskovi a predsedovi Európskej komisie Jeanovi-Claudovi Junckerovi žiadajú, aby sa Mallochovi odmietol agremán.

    Viacerí predstavitelia EÚ konštatovali, že také výroky oficiálneho amerického predstaviteľa by mohli pochovať transatlantické vzťahy, ktoré sa budovali uplynulých 70 rokov a ktoré vo veľkej miere prispeli k mieru, stabilite a blahobytu v Európe a v Spojených štátoch.

    Aj viceprezident Európskeho parlamentu gróf Alexander Lambsdorf sa v denníku Bild vyjadril proti Mallochovi: “Som dôrazne proti tomu, aby Ted Malloch dostal akreditáciu ako veľvyslanec USA pri Európskej únii.”

    Malloch predpokladá, že euro zanikne už do 18 mesiacov, teda asi do polovice budúceho roka.

    - Reklama -