Tusk si dovolil niečo nemysliteľné. Kritizoval kvóty na migrantov a Brusel musel prísť s vysvetlením

    0
    Predseda Európskej rady Donald Tusk počas tlačovej konferencie na bratislavslom summite (Autor: TASR)

    Bývalý poľský premiér a najvyšší predstaviteľ EÚ v materiáli konštatoval, že prerozdeľovanie utečencov v rámci EÚ na základe kvót je “neefektívne” a “vysoko kontroverzné”. Doterajšie skúsenosti podľa neho ukazujú, že kauza povinných kvót je “mimoriadne rozdeľujúca”, otázke sa dostalo neprimerane mnoho pozornosti v porovnaní s jej praktickým významom a celý prístup sa ukázal ako neúčinný.

    Tusk súčasne avizoval, že ak sa danú problematiku nepodarí vyriešiť do júna 2018, navrhne ďalšie opatrenia.

    EK v stredu ústami hovorcu Margaritisa Schinasa namietala voči Tuskovmu tvrdeniu, že relokácia bola ako reakcia na migračnú krízu neúčinná. “Ako inštitúcia bránime právo a rozhodnutie prijaté na úrovni Rady EÚ,” konštatoval hovorca a dodal, že otázku migrácie možno vyriešiť len vtedy, ak dôjde k spojeniu zodpovednosti a solidarity.

    Komisia však podľa hovorcu nesúhlasí ani s tvrdením, že otázka prerozdeľovania viedla k rozdeleniu Únie.

    Nadväzujúc na utorkovú kritiku eurokomisára Dimitrisa Avramopulosa na adresu Tuska hovorca konštatoval, že kritizovaná písomnosť je iba čiastočne odrazom komplexného a kolektívneho prístupu EÚ k migrácii. Komisia sa podľa jeho slov domnieva, že členské krajiny by sa mali usilovať vypracovať celoeurópsky prístup.

    Schinas súčasne naznačil, že návrat do obdobia pred krízou, ktoré charakterizovali nekoordinované kroky prijímané jednotlivými štátmi, nepripadá do úvahy. “Bola by to zrada mnohých rokov spoločnej práce v záujme zlepšenia kolektívneho manažmentu migrácie,” citovala jeho slová poľská tlačová agentúra PAP i spravodajská televízna stanica TVN24.

    “Európsky prístup je čosi viac ako manažovanie situácie na hraniciach a podporovanie afrických štátov. Je to i solidarita vnútri EÚ a zachovanie Schengenskej zóny,” dodal hovorca Európskej komisie.

     

    - Reklama -