Turecký premiér vyzval na vytvorenie novej ústavy. Chce silnejší mandát pre prezidenta

    0
    Turecký expremiér Ahmet Davutoglu (Autor: SITA)

    “Vyzývam všetky strany, ktoré vstupujú do parlamentu, aby vytvorili novú, civilnú, národnú ústavu,” vyhlásil Davutoglu z balkóna sídla svojej strany v Ankare pred tisíckami stúpencov.

    Podľa agentúry Reuters by ústava rozšírila právomoci prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, ktorý je zakladateľom AKP.

    “Poďme spoločne pracovať na tom, aby v Turecku neboli konflikty, napätie a polarizácia a aby sa všetci zdravili v mieri,” dodal Davutoglu.
    Šéf ústrednej volebnej komisie Sadi Guven podľa agentúry AP v nedeľu oznámil, že oficiálne výsledky budú zverejnené o 11 až 12 dní, a to po preskúmaní všetkých prípadných sťažností politických strán.

    Turecká štátna televízia TRT po sčítaní 99 percent hlasov informovala, že AKP získala 49,4 percenta hlasov, čo jej zaručuje 316 z 550 kresiel v parlamente. Hlavnú opozičnú Republikánsku ľudovú stranu (CHP) podporilo 25,4 percenta voličov. Podľa vedenia strany nie je zrejme koalícia možná.
    Podpora prokurdskej Ľudovodemokratickej strany (HDP) je tesne nad hranicou desaťpercentného prahu zvoliteľnosti, uviedol Reuters.

    Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan na margo výsledkov vyhlásil, že národ si zvolil chrániť prostredie stability a dôvery. Ako zdôraznil, výsledky volieb sú pre militantnú Stranu kurdských pracujúcich (PKK) odkazom, že “násilie, hrozby a krviprelievanie nemôžu koexistovať s demokraciou a zákonnosťou”.

    - Reklama -