Turecko sa zase vyznamenalo. Ide súdiť malých chlapcov. Čítajte za čo

    0
    Prezident Turecka Recep Tayyip Erdogan (Autor: SITA)
    Dvaja bratranci vo veku 12 a 13 rokov, ktorých portál Hurriyetdailynews uvádza len pod iniciálami R.Y. a R.T., údajne čelia obvineniam z toho, že úmyselne trhali plagát, na ktorom bol prezident  Erdogan. Prípadom sa vraj zaoberá ministerstvo spravodlivosti. Deti sa mali „trestného činu“ dopustiť v provincii Diyarbakir na juhovýchode Turecka.
     
    Príbeh dvoch chlapcov je však, zdá sa, úplne iný ako ho prezentuje ministerstvo spravodlivosti, ktoré ich chce poslať za mreže na dva roky a 4 mesiace za urážku hlavy štátu. Podľa výpovede jedného z podozrivých boli chlapci na ceste domov z trhu a chceli na plagáte jednoducho zarobiť. „Bolo nám jedno, kto je na plagáte. Chceli sme ho len strhnúť a predať do zberu,“ povedal jeden z chlapcov, ktorých prichytili pri čine.
     
    Prokurátor provincie Diyarbakir obvinil dvojicu z urážky prezidenta a posunul prípad na ministerstvo spravodlivosti, ktoré ho obratom aj schválilo. Proti dvom malým chlapcom sa tak v Turecku začne riadny súdny proces, ktorého začiatok je naplánovaný na 8. december. Podľa obhajcu sú obvinenia proti chlapcom neopodstatnené, pretože deti podľa neho ani nemohli vedieť, koho plagát vlastne strhávajú, aby si zarobili pár drobných jeho predajom do zberu. „Je to zničujúce, vidieť dve deti, ako ich súdia za strhnutie plagátu prezidenta,“ povedal na margo prípadu obhajca obvinených chlapcov.
     
     
    - Reklama -