Turecko sa po spore s Holandskom vyhráža EÚ. Erdogan obvinil Merkelovú z podpory teroristov

    0
    V centre holandskej metropoly - Amsterdamu (Autor: mr)

    Podľa Celika by sa mala prehodnotiť tá časť dohody, ktorá hovorí o pozemných migračných trasách. Turecko však podľa neho nedopustí, aby sa obnovili riskantné plavby migrantov cez Egejské more.

    “Situácia ohľadne pozemných trás by sa mala prehodnotiť,” povedal Celik pre tlačovú agentúru Anadolu. 

    Turecko má pozemné hranice s dvoma členskými krajinami EÚ – s Gréckom a Bulharskom.

    Jedno z ustanovení dohody z 18. marca 2016 vyžaduje od tureckej strany, aby prijala všetky potrebné opatrenia a zabránila vzniku nových pozemných a morských trás nelegálnej migrácie smerom do Európy.

    Po ochladení vzťahov medzi Ankarou a Bruselom, ktorý kritizuje správanie tureckej vlády po neúspešnom júlovom pučí, turecké strana viackrát avizovala “prehodnotenie” dohody o nelegálnej migrácii. V praxi však k tomu ešte nedošlo.

    Rozzúrený Erdogan 

    Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan obvinil dnes nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú z podpory teroristov.

    “Pani Merkelová, prečo ukrývate teroristov vo Vašej krajine?… Prečo (v tejto veci) nič nerobíte?”, uviedol najvyšší turecký predstaviteľ v rozhovore, ktorý poskytol dnes televízii A-Haber.

    Podľa jeho slov nemecké orgány nereagujú na informácie tureckej strany o podozrivých z terorizmu.

    Na margo sporu s Holandskom Erdoganom uviedol, že dvaja z ministrov tureckej vlády sa obrátia na Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP).

    Nielen Holandsko, ale aj Nemecko v súvislosti s pretrvávajúcim napätím v dvojstranných vzťahoch odporučilo nemeckým občanom, aby sa v Turecku vyhli účasti na podujatiach politického charakteru. Tamojšie protesty sa totiž môžu obrátiť aj voči Nemecku, ako pripustil rezort diplomacie v Berlíne.

    Merkelová vyjadrila dnes Holandsku svoju “plnú podporu a solidaritu” po tom, ako Erdogan prirovnal holandský prístup k tureckým ministrom k “pozostatkom nacizmu”. Merkelová už minulý týždeň kritizovala Erdogana za to, že obvinil Nemecko vzhľadom na jeho postup v podobnom prípade z “nacistických praktík”. Kancelárka dnes vyhlásila, že jej požiadavka, aby Turecko prestalo používať podobné prirovnania, sa vzťahuje aj na Holandsko a ďalšie krajiny.

    Prirovnania k nacistom sú “absolútne neprijateľné”, zdôraznila šéfka spolkovej vlády na tlačovej konferencii v Mníchove. “Holandsko má moju plnú podporu a solidaritu,” podčiarkla.

    - Reklama -