Turecko bude zostreľovať cudzie lietadlá vo svojom vzdušnom priestore

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Na bojové misie v blízkosti tureckých hraníc sa v poslednom období vydávajú lietadlá Sýrie, Ruska i Spojenými štátmi vedenej koalície. Incident so zostrelenými dronom podľa agentúry Reuters len zvýšil nebezpečenstvo, že Turecko, ktorá má v rámci NATO druhú najpočetnejšiu armádu, by mohlo byť zatiahnuté do vojenskej konfrontácie.
    Turecko už tento mesiac protestovalo proti opakovanému narušeniu svojho vzdušného priestoru ruskými lietadlami, ktoré náletmi v Sýrii podporujú útočné operácie armády prezidenta Bašára Asada.

    Incident z piatku Turecko stále vyšetruje, pričom stále nie je známe, komu patril zostrelený dron.
    Americkí predstavitelia okamžite vyhlásili, že bol ruský, ale ruské ministerstvo obrany vzápätí deklarovalo, že z misie nad Sýriou sa v poriadku vrátili všetky ruské bojové lietadlá a ruské bezpilotné lietadlá pokračujú v plnení stanovených úloh.

    Turecká armáda v piatok uviedla, že neznáme lietadlo zostrelila po vyslaní troch varovných signálov. Dodala, že stroj zostrelila v súlade s predpismi NATO o zapojení sa do akcie. Turecká televízia NTV spresnila, že dron prenikol tri kilometre do hĺbky tureckého územia.
    Ruská agentúra Interfax v piatok informovala, že ruské ministerstvo obrany nadviazalo priame kontakty s partnerským tureckým rezortom s cieľom predísť incidentom s lietadlami v blízkosti tureckých hraníc.

    - Reklama -