Turecko ako člen EÚ? Paška sa tvrdo pustil do Lajčáka za jeho výroky

    0
    Jaroslav Paška (Autor: SITA)

    “Nerozumiem tomuto vyhláseniu ministra zahraničných vecí, pretože celá Európa konštatuje, že zmeny, ktoré teraz prebiehajú v Turecku, sú v rozpore s demokratickými princípmi. Aj významní politici EÚ poukazujú, že v súčasnosti Turecko nespĺňa podmienky na to, aby mohlo byť akceptované a prijaté do Únie,” povedal Paška.

    Aj pri osobných kontaktoch s predstaviteľmi tureckej vlády by sa  malo podľa poslanca poukazovať, že procesy, ktoré prebiehajú v Turecku, sú ďaleko od toho, čo by sa dalo nazývať štandardným demokratickým systémom. Upozornil pritom na perzekúcie voči učiteľom, novinárom či príslušníkom ozbrojených síl v tejto krajine. “Je potrebné hovoriť otvorene o týchto problémoch, ktoré teraz v Turecku vidíme a usilovať sa, aby boli vyriešené štandardnými metódami. Aby Turecko nepokračovalo v ceste, ktorou sa vydalo,” podotkol Paška.

    Minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák označil v piatok po rokovaní s tureckým ministrom zahraničných vecí Mevlütom Čavušoglom vzájomné vzťahy Slovenska a Turecka za výborné a krajiny za priateľské. “Nemáme žiadne otvorené otázky, nemáme žiadne problémy, takže sme mohli hovoriť o tom, ako ďalej intenzifikovať našu spoluprácu v obchodnej, kultúrnej oblasti i oblasti vedy a inovácií,” vyhlásil. 

    Slovensko podľa ministra podporuje ambície Turecka stať sa členom EÚ. “Pamätáme si veľmi dobre, ako Turecko bolo nápomocné v čase našej integrácie do Severoatlantickej aliancie a dnes sme zase pripravení pomôcť našimi skúsenosťami, naším vplyvom, aby Turecko dosiahlo svoj deklarovaný cieľ stať sa členom EÚ,” konštatoval Lajčák.

    Zároveň však zdôraznil, že členstvo v EÚ nie je zásluhové, je založené na splnení veľmi prísnych a náročných kritérií. Avšak krajina, ktorá deklaruje svoj záujem a ktorá ich splní, by mala mať možnosť vstúpiť do EÚ. Slovensko je podľa ministra otvorené, podporuje proces rozširovania EÚ.

    “Sme za to, aby vzťahy medzi EÚ a Tureckom boli založené na konkrétnom plnení kritérií, viac než na reakciách na mediálne a iné vyjadrenia z oboch strán,” poznamenal Lajčák.

    - Reklama -