Turecká vláda pokračuje v čistkách, zrušila aj televízne a rozhlasové zoznamky

    0
    Recep Tayyip Erdogan (Autor: TASR)

    Ako informovala agentúra Reuters, najnovšia vlna prepúšťania je zrejme ďalšou čistkou súvisiacou s neúspešným vojenským prevratom, ktorý sa v Turecku odohral vlani v júli. Na zozname prepustených z verejnej správy je aj 500 členov akademickej obce, vyše tisíc zamestnancov ministerstva spravodlivosti, vrátane väzenskej stráže, a viac ako 200 zamestnancov ministerstva pre náboženské záležitosti. Vláda vo svojom včerajšom vyhlásení vysvetlila, že všetci prepustení sú podozriví z toho, že sú napojení na teroristické organizácie a štruktúry, ktoré sú ohrozením pre bezpečnosť štátu.

    Druhým výnosom vláda okrem iného zakázala televízne a rozhlasové relácie, v ktorých mali ľudia možnosť nájsť si nových priateľov alebo životných partnerov. Ide už o druhú rozsiahlu čistku od aprílového referenda, ktorým sa posilnili právomoci prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. V stredu bolo totiž suspendovaných vyše 9-tisíc policajtov a ďalších tisíc ich bolo zadržaných kvôli údajnému napojeniu na hnutie islamského duchovného Fethullaha Gülena. Ten je podľa tureckej vlády zodpovedný za vlaňajší pokus o prevrat i za snahy zosadiť Erdoganovu vládu. Gülen tieto obvinenia odmieta.

    Od zmareného prevratu bolo zo štátnej správy, ale aj zo súkromného sektora v Turecku prepustených viac ako 100-tisíc ľudí. Zatknutých ich bolo vyše 47-tisíc.

    - Reklama -