Turecká armáda vyslala tanky a obrnené vozidlá k irackým hraniciam. Je to vraj odpoveď na vývoj udalostí

    0
    Turecké tanky pri hraniciach. Ilustračná fotografia (Autor: TASR)

     “Je to cvičenie zamerané na to, aby sme boli pripravení na akýkoľvek vývoj (situácie). Turecko sa musí v predstihu pripraviť na každú možnosť,” povedal Išik podľa agentúry Anadolu. Dodal, že opatrenie je odpoveďou na dôležitý vývoj udalostí v regióne vrátane bojov prebiehajúcich v Iraku, ale aj tureckej snahy o potlačenie teroristov zo zakázanej Strany kurdských pracujúcich (PKK).

    Viaceré turecké štátne médiá dnes s odvolaním sa na nemenované zdroje z prostredia ozbrojených síl informovali o tom, že armáda sťahuje tanky a obrnené vozidlá z metropoly Ankara a tiež priľahlej provincie Čankiri a vysiela ich k mestu Silopi pri irackých hraniciach.

    Ankara k takémuto opatreniu pristúpila len niekoľko dní po tom, ako prezident Recep Tayyip Erdogan vyhlásil, že Turecko bude ostro sledovať správanie sa šiitskych militantov na severe Iraku a dohliadať na ochranu práv tamojších etnických Turkménov, uviedla agentúra AP. Ak by militanti podľa jeho slov etnických Turkménov terorizovali, mohli by tým vyvolať promptnú reakciu Turecka.

    Na severe Iraku má okrem toho základne PKK, proti ktorej Ankara bojuje už desaťročia. Baštou tejto kurdskej organizácie je iracké pohorie Sindžár, rozpínajúce sa veľmi blízko Tal Afaru.


     

    - Reklama -