Turci zadržali pracovníka amerického konzulátu v Istanbule. Podozrenie zo špionáže, pokus o narušenie ústavného poriadku a zvrhnutie vlády

    0
    Ilustračné foto: turecká vlajka (Autor: Archív)

    Turecká štátna tlačová agentúra Anadolu uviedla, že zadržaným mužom je turecký občan M.T., ktorého na základe nariadenia istanbulského súdu zatkli pre podozrenie zo špionáže a pokusu o narušenie tureckého ústavného poriadku a zvrhnutie vlády.

    Veľvyslanectvo Spojených štátov v Turecku označilo zadržanie pracovníka istanbulského konzulátu za “absolútne neopodstatnené” a vyjadrilo nad ním hlboké rozhorčenie.

    “Neopodstatnené a anonymné obvinenia vznesené voči nášmu zamestnancovi podkopávajú a znehodnocujú dlhoročné partnerstvo” medzi Tureckom a Spojenými štátmi, uvádza sa vo vyhlásení amerického veľvyslanectva.

    Turecká vláda obviňuje Fetullaha Gülena žijúceho v USA z koordinovania júlového neúspešného pokusu o štátny prevrat, ale 75-ročný kazateľ toto tvrdenie popiera. Od pokusu o puč bolo v Turecku zatknutých vyše 50.000 ľudí a o zamestnanie prišlo približne 110.000 štátnych zamestnancov a ich príbuzných.

    - Reklama -