Turci smútia za obeťami najkrvavejšieho útoku v krajine. Páchatelia sú stále neznámi

    0
    Štátny smútok v Turecku po bombovom útoku (Autor: SITA)

    Premiér Ahmet Davutoglu oznámil v sobotu trojdňový štátny smútok.
    Dvaja podozriví samovražední bomboví atentátnici zaútočili na zhromaždenie prokurdských a odborárskych aktivistov neďaleko hlavnej železničnej stanice v Ankare, a to tri týždne pred parlamentnými voľbami. V krajine to ešte prehĺbilo obavy, keďže už zažíva konflikt medzi štátnymi silami a kurdskými militantmi na juhovýchode, uviedla tlačová agentúra Reuters.
    “Smútime za mierom,” napísal na titulnej stránke sekularistický denník Cumhuriyet v prvý deň trojdňového štátneho smútku. Ďalšie denníky vyjadrovali hnev nad útokom.
    “Spodina zaútočila na Ankaru,” hlásal titulok novín Habertürk. “Cieľom je rozdeliť národ,” uviedol provládny denník Star.
    Jeden z bombových útočníkov bol identifikovaný ako muž vo veku 25-30 rokov, a to po analýze tiel na mieste činu a po odobratí odtlačkov prstov, informovali provládne noviny Yeni Safak.
    K dvojitému útoku v Ankare sa zatiaľ nikto neprihlásil. Turecko, člen NATO, už trápia boje v Sýrii, ktoré občas zasahujú aj turecké územie, a za posledný týždeň zaznamenalo preniknutie ruských stíhačiek do tureckého vzdušného priestoru.
    Premiér Davutoglu vyhlásil, že bombové útoky mohli spáchať krajne ľavicoví alebo kurdskí militanti či Islamský štát (IS).
    Premiérov úrad v noci nadnes oznámil mená 52 obetí a dodal, že pitvy pokračujú. V nemocniciach stále liečia 246 ranených, z nich 48 sa nachádza na jednotke intenzívnej starostlivosti.
    “Vykonáva sa práca zameraná na identifikovanie tých, čo stoja za útokmi, aby sme ich mohli postaviť pred spravodlivosť,” uviedol Davutoglov úrad vo vyhlásení.
    Príbuzní a priatelia ranených obetí netrpezlivo čakali dnes ráno pred nemocnicami, kde ich liečia.
    Dva výbuchy nastali v sobotu dopoludnia len niekoľko sekúnd po sebe, keď sa dav zhromažďoval na pochod za mier a na protest proti stovkám zabitých počas konfliktu, ktorý sa nedávno obnovil medzi bezpečnostnými silami a Stranou kurdských pracujúcich (PKK) na prevažne kurdskom juhovýchode krajiny. Na pochode mieru sa zúčastňovali aktivisti z tureckej opozičnej prokurdskej Ľudovodemokratickej strany (HDP), ľavičiari, odborárske organizácie a ďalšie občianskej združenia.
    Niekoľko hodín po bombových útokoch PKK prikázala svojim bojovníkom, aby zastavili bojové operácie v Turecku okrem prípadov, keď na nich zaútočia. PKK uviedla, že nebude podnikať akcie, ktoré by mohli prekaziť “spravodlivé a čestné parlamentné voľby” naplánované na 1. novembra.


     

    - Reklama -