Turci otočili, znova sa hovorí o predĺžení výnimočného stavu

    0
    Ilustračná fotografia. (Autor: hns)

    Yildirim pre štátnu tlačovú agentúru Anadolu uviedol, že vláda návrh na predĺženie výnimočného stavu, ktorý v Turecku platí od 21. júla 2016, už predložila rade pre národnú bezpečnosť.

    Návrh bude musieť nadpolovičnou väčšinou schváliť parlament, ktorý však kontroluje vládnuca Strana spravodlivosti a rozvoja (AKP) prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

    Turecko si v týchto dňoch rôznymi podujatiami pripomína výročie potlačeného pokusu o prevrat z 15. júla 2016. Ankara tvrdí, že prevrat zorganizovala Fethullahova teroristická organizácia (FETÖ), ktorú z amerického exilu riadi duchovný Fethullah Gülen.

    Od pokusu o prevrat prebiehajú v Turecku politické čistky a zo štátnej služby a armády i súkromného sektora bolo prepustených už viac ako 142.000 ľudí. Ďalších takmer 50.000 ľudí zatkli a obvinili z účasti na prevrate alebo z prepojenia na pučistov.

    Spočiatku sa vlna zatýkania sústreďovala na Gülenových prívržencov. Neskôr sa však okruh prenasledovaných rozšíril aj na ďalších oponentov súčasnej vlády vrátane aktivistov a politikov.

    - Reklama -