Tuniského exprezidenta pochovali v druhom najposvätnejšom meste islamu

    0
    Ilustračná snímka (Autor: TASR)

    Bin Alího pochovali na cintoríne al-Bakí, ktorý sa nachádza v blízkosti Prorokovej mešity a na ktorom je pochovaných niekoľko členov rodiny proroka Mohameda, dodala AFP.

    Podľa tuniskej televízie zomrel bin Alí vo štvrtok v nemocnici v Džidde vo veku 83 rokov. Bin Alího začiatkom mesiaca previezli do nemocnice pre bližšie nešpecifikované zdravotné komplikácie.

    Tuniské médiá informovali, že bin Alí si pred smrťou želal, aby ho pochovali v moslimskom pútnickom meste Mekka v Saudskej Arábii.

    Zosadenie bin Alího, ktorý vládol v krajine 23 rokov, po týždňoch protestov v Tunisku vyvolalo podobné ľudové hnutia proti autoritárskym režimom v ďalších arabských krajinách, známe ako arabská jar.

    Bin Alí s manželkou našiel exil v Saudskej Arábii. V Tunisku oboch súdili v neprítomnosti. Od svojho úteku vystupoval na verejnosti iba výnimočne.

    Správa o jeho smrti sa v tuniských médiách nedostala medzi najvýznamnejšie správy, keďže v krajine vrcholí predvolebná kampaň pred parlamentnými voľbami, ktoré sa budú konať 6. októbra.

    Následne Tunisania pristúpia k volebným urnám znova, keď budú v druhom kole volieb rozhodovať o novej hlave štátu.

    Na výber majú odborníka na ústavné právo a nováčika v politike Kajsa Saída a momentálne väzneného mediálneho magnáta Nabíla Karawího.

    - Reklama -