Tu volia robotníci Geerta Wildersa! Reportáž z mesta „hrôzy“

    0
    Geert Wilders (Autor: TASR)

    Almere pritom nie je nejaká malá obec, ale moderné mesto s približne 200-tisíc obyvateľmi, ktoré vzniklo až na začiatku sedemdesiatych rokov minulého storočia. „Almere vyzerá ako mesto budúcnosti a patrí k najväčším úspechom holandských inžinierov v 20. storočí. Dalo by sa prirovnať k Eiffelovej veži či vesmírnemu programu Apollo. Ulice sú pomenované po kvetinách, funguje tu dokonale prepracovaná dopravná sieť a mestu zdanlivo nič nechýba,“ píše Spiegel.

    „Prečo je tu toľko napätia a hnevu? Prečo tu žijú takí frustrovaní ľudia, že v minulých voľbách zvíťazila Strana za slobodu Geerta Wildersa? Je pravdepodobné, že sa to môže stať aj v parlamentných voľbách túto stredu,“ hrozia sa nemeckí reportéri, v krajine ktorých sa budú konať voľby na jeseň a voliči si budú vyberať predovšetkým medzi eurooptimistkou Angelou Merkelovou z CDU a eurooptimistom Martinom Schulzom z SPD.

    „Vek odchodu do dôchodku sa neustále zvyšuje a obávam sa, že budem musieť pracovať do sedemdesiatky. Moja dcéra čakala desať rokov na sociálne bývanie, pritom migranti ho dostanú hneď,“ cituje denník jednu z možných odpovedí na otázku, prečo sa tamojší obyvatelia prikláňajú k Wildersovi. „Môj otec pomáhal založiť socialistickú Stranu práce. Ale koho dnes zaujíma osud pracujúcich? Iba Geerta Wildersa a jeho PVV. Socialistov nezaujímajú ani starší ľudia,“ líči 72-ročný Martin Timmers.

    Len o niečo mladší člen sociálnej demokracie Tjeer Herrema vysvetľuje, že keď začali v sedemdesiatych rokoch prichádzať do chudobnejších štvrtí Amsterdamu v hojnom počte Turci a Maročania, problémy s drogami boli odrazu neúnosné. „Bieli pracujúci sa sťahovali preč, v mnohých prípadoch práve sem do Almere. Ale teraz majú mnohí z nich pocit, že zažívajú to isté a sú logicky rozladení a znepokojení,“ argumentuje postarší muž.

    Preferencie tamojších voličov sa preto postupne menia. Zatiaľ čo sa členovia odborov stále pridávajú k socialistom, robotníci dávajú prednosť práve Wildersovej Strane za slobodu. „Dokonca aj veľa mladých Maročanov nevolí po vzore svojich rodičov socialistov, ale dávajú prednosť Wildersovi,“ čuduje sa Herrema. So socialistami dlhé roky presadzovanou ideológiou multikulturalizmu súhlasí medzi niekdajšími voličmi či členmi PvdA čoraz menej ľudí.

    Šesťdesiatdeväťročný Riny van Boxtel sa s rodinou presťahoval z neďalekého Amsterdamu do Almere v roku 1980. On aj jeho o tri roky starší kamarát Jan Hoefakker boli kedysi klasickými voličmi socialistov. Tie časy sú však dávno preč. „Keď som bol na návšteve vo východnom Amsterdame, miestni mi hovorili, že bieleho Holanďana tam už dlho nevideli. Panuje tam napätie a väčšinu obyvateľstva tam tvoria Turci a Maročania. Ľudia sa boja o tom hovoriť, ale Wilders nie,“ hovorí van Boxtel.

    Podľa jeho slov si 80 % Holanďanov myslí to isté, čo hovorí Wilders ako jeden z mála nahlas. „Niečo sa musí zmeniť. Ja osobne som mu ochotný dať na najbližšie štyri roky šancu,“ je rozhodnutý bývalý pracovník na bitúnku. Podľa prieskumov síce čísla Strany za slobodu v poslednom čase trochu klesli, ale aj napriek tomu má stále šancu atakovať svoj zatiaľ najlepší volebný výsledok z roku 2010, keď získala 15,45 % a obsadila v stopäťdesiatčlennom parlamente dvadsaťštyri kresiel. O tom, či sa to PVV podarí, rozhodnú voliči práve dnes.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -