Trumpovi sa rúca plán ako domček z karát. Mexičania múr na hranici s USA zaplatiť rozhodne neplánujú

    0
    Donald Trump (Autor: TASR)

    Môžem s úplnou istotou povedať, že v rozpočte nie je,“ povedal Meade v interview pre mexickú stanicu Televisa, z ktorého citovala tlačová agentúra DPA. Minister mal neskôr v mexickom Kongrese predložiť rozpočet na rok 2017.

    Vyjadrenia nasledovali deň po tom, čo Luis Videgaray Caso odstúpil z funkcie ministra financií. Urobil tak týždeň po kontroverznej návšteve Trumpa v Mexiku. Mexický prezident Enrique Peňa Nieto sa dostal vo svojej krajine pod paľbu kritiky za to, že pozval do Mexika amerického republikánskeho prezidentského kandidáta Trumpa, ktorého Mexičania vo všeobecnosti odsudzujú za jeho protimexickú rétoriku.

    Vybudovanie múru na hranici Mexika a USA totiž sľubuje Trump v rámci predvolebnej kampane – podľa neho to bude ochrana pred prílevom nelegálnych migrantov a drog z Mexika. Zároveň vyhlasuje, že donúti Mexičanov pokryť náklady na jeho výstavbu.

    Videgaray, jeden z najspoľahlivejších ministrov vo vláde Peňu Nieta, zohral údajne kľúčovú úlohu pri pozvaní Trumpa do Mexika. Návšteva sa uskutočnila začiatkom septembra.

    - Reklama -