Trumpove rakety zasiahli aj Kremeľ, píše britský denník. Putin je vraj teraz veľmi neistý

    0
    Vladimir Putin (Autor: TASR)

    Keď sa Trump rozhodol použiť v Sýrii rakety, neviedol ho k tomu len šok z fotografií umierajúcich detí, ale aj snaha posilniť svoju popularitu na domácej scéne. Malo ísť o ukážku, že je naozaj iný, ako bol Barack Obama. Stanovil určitú červenú líniu, a keď bola prekročená, na rozdiel od Obamu zareagoval.

    Americké rakety svojím spôsobom zasiahli aj Kremeľ. Moskva totiž v poslednom čase využívala svoje postavenie mocnosti, ktorá sa v sýrskom konflikte angažuje, zatiaľ čo Američania stáli bokom. V hlavnom meste Kazachstanu, Astane, sa konali rokovania o Sýrii bez účasti USA. Prím hrali Rusi. Lenže čo bude teraz, keď na sýrsku leteckú základňu dopadli americké rakety? Znamená to azda, že Američania si prisadnú k rokovaciemu stolu v Astane? Alebo povedú paralelné rozhovory o Sýrii? Moskva je teraz podľa autorky neistá, čo sa prejavuje napríklad tak, že ruský prezident Vladimir Putin sa o americkom zásahu vyjadroval pomerne opatrne. Tvrdé slová použil ruský premiér Dmitrij Medvedev.

    Podľa Mary Dejevskej to znamená, že Putin sa ešte nevzdal myšlienky, že vzťahy medzi Moskvou a Washingtonom by sa mohli zlepšiť. „Či už tomu, že Rusko zmanipulovalo americké voľby, veríte, alebo nie (a ja tomu neverím, ale to nie je podstatné), keď Trump vyhral, Rusi boli pripravení si s ním potriasť rukou,“ napísala dáma. Trumpov zásah v Sýrii však túto snahu veľmi skomplikoval.

    Ak sa ukáže, že Putin stavil na zlú kartu, tak mu to pred blížiacimi sa voľbami veľmi nepomôže. To isté platí v prípade anexie Krymu, kde sa všetko vyvíja úplne inak, ako zneli sľuby.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -