Trumpov migračný výnos poriadne rozvíril vody v USA. Nie je to moslimský zákaz, vraví prezident. Sudkyňa jeho rozhodnutie pozastavila

    0
    Donald Trump (Autor: TASR)

    “To nie je moslimský zákaz. Boli sme dokonale pripravení. Funguje to veľmi pekne,” povedal Trump novinárom počas stretnutia s možnosťou fotografovať si ho v Bielom dome. Informáciu priniesla americká spravodajská televízia CNN.

    “Vidíte to na letiskách. Vidíte to všade. Funguje to veľmi pekne a budeme mať veľmi, veľmi prísny zákaz. Budeme mať mimoriadne dôkladné preverovanie (migrantov), aké sme v tejto krajine mali mať už dlhé roky,” povedal Trump.

    Zákaz však už v sobotu vyvolal zmätok, obavy a hnev, keďže letecké spoločnosti zabránili ľuďom odcestovať do Spojených štátov – a začínajú sa hromadiť aj žaloby. Aerolínie totiž po Trumpovom nariadení odmietali prepraviť pasažierov z Blízkeho východu do USA a vracali im peniaze za letenky.

    Zákaz cestovať do USA, ktorý bude platiť 90 dní, majú občania Iraku, Sýrie, Iránu, Sudánu, Líbye, Somálska a Jemenu. Americký program pre prijímanie utečencov je pozastavený na 120 dní. Trumpovo nariadenie je najprísnejšie voči Sýrčanom – na neurčitý čas zakázal vstup do USA každému z tejto krajiny, vrátane ľudí utekajúcich pred občianskou vojnou.

    Newyorské Kennedyho letisko sa v sobotu stalo miestom bolesti pre príbuzných tých ľudí, ktorých po prílete zo siedmich uvedených krajín hneď zadržali. Právnici a advokáti pracujúci na letisku vyhlásili, že nepoznajú presný počet ľudí, ktorých po prílete vzali úrady do väzby.

    Yosre Ghaledová patrila k približne desiatim rozrušeným ľuďom čakajúcim v sobotu na letisku, aby zistila, či jej blízkych prepustia alebo deportujú. Povedala, že zadržali sestru jej svokry. Jemenská 67-ročná občianka priletela do USA, aby mohla žiť s rodinou, pretože má srdcové ochorenie a cukrovku. K stovkám protestujúcim na letisku sa pridali aj dvaja členovia Kongresu a demonštrovali proti zadržiavaniu ľudí.

    Sudkyňa pozastavila Trumpov zákaz vstupu pre občanov zo 7 krajín

    Americká federálna sudkyňa v New Yorku nariadila mimoriadne dočasné pozastavenie zákazu vstupu na územie USA, ktorý zaviedol prezident Donald Trump a ktorý platí pre občanov zo siedmich krajín s väčšinovým moslimským obyvateľstvom. Sudkyňa rozhodla, že tí ľudia, ktorí sa už nachádzajú v USA s platnými vízami, môžu zostať. Úrady teda nemôžu deportovať ľudí pochádzajúcich z krajín, ktorých sa týkal Trumpov zákaz vstupu. Informovali o tom dnes miestne médiá vrátane spravodajskej stanice CNN.

    Nariadenie vydala sudkyňa Ann Donnellyová v sobotu večer po tom, čo právnici Americkej únie pre občianske slobody (ACLU) podali na súde žalobu v mene dvoch irackých mužov, ktorých zadržali na letisku Johna F. Kennedyho v New Yorku, ako aj v mene ďalších ľudí zo siedmich prevažne moslimských krajín, ktorých zadržali na letiskách po celej krajine od začiatku platnosti Trumpovho zákazu.

    Davy protestujúcich pred budovou súdu v newyorskej štvrti Brooklyn prijali verdikt sudkyne s nadšením. Verdikt platí v celých USA. Nariadenie súdu zakazuje príslušníkom americkej pohraničnej stráže vykázať z USA takú osobu, ktorá pricestuje do Spojených štátov s platnými vízami z Iraku, Sýrie, Iránu, Sudánu, Líbye, Somálska a Jemenu. Verdikt sa týka takisto osôb so schválenou žiadosťou o štatút utečenca.

    Zdroj: Cudzinci s trvalým pobytom v USA sa môžu vrátiť

    Cudzincom s trvalým pobytom v Spojených štátoch, ktorým na základe imigračného nariadenia prezidenta Donalda Trumpa hrozil zákaz návratu do USA, umožnili vstup do krajiny. Novinárov o tom v sobotu neskoro večer informoval nemenovaný predstaviteľ amerického ministerstva pre vnútornú bezpečnosť.

    Trumpovo nariadenie z piatka 27. januára, ktoré malo platiť 90 dní, zakazovalo občanom siedmich krajín s väčšinovým moslimským obyvateľstvom vstúpiť do USA. To znamenalo, že dokonca aj ľuďom so “zelenou kartou” oprávňujúcou na trvalý pobyt v USA či s inými vízami hrozilo, že ich nepustia naspäť do Spojených štátov.

    Avšak predstaviteľ ministerstva uviedol, že všetci držitelia zelenej karty zo siedmich krajín, ktorí sa v sobotu snažili vstúpiť na územie USA, dostali nakoniec zvláštne povolenie. K spomínaným siedmim krajinám patria Irak, Sýria, Irán, Sudán, Líbya, Somálsko a Jemen.

    Podľa tlačovej agentúry AP nie je jasné, či povolenie na vstup dostali aj iní držitelia zelených kariet. Podľa predstaviteľa sa prípady posudzujú jednotlivo.
     
    - Reklama -