Trumpov hovorca k únikom zo CIA: Prezident je znepokojený. Pôjdeme po nich

    0
    Ilustračná fotografia: Biely dom (Autor: TASR)

    Server WikiLeaks je ako neriadená strela a pravidelne publikuje informácie, ktoré sa nikdy nemali dostať na verejnosť. Búrlivé reakcie vzbudilo minulý rok zverejnenie e-mailov amerických demokratov, čo podľa mnohých ovplyvnilo prezidentské voľby a v konečnom dôsledku poslalo Donalda Trumpa do Bieleho domu. Hoci sa vplyv zakladateľa servera Juliana Assangea preceňuje, tentoraz možno naozaj zašiel priďaleko.

    Politici s únikmi informácií počítajú a vďaka senzáciechtivým médiám k nim aj relatívne často dochádza. Spravodajcovia sú však zvyknutí na to, že médiá o ich činnosti referujú predsa len s väčšou ohľaduplnosťou. Hovorca CIA síce nechcel komentovať pravosť materiálov, ktoré Assangeov server publikoval, ale aj napriek tomu vyjadril jasnú známku nevôle. „O zámeroch servera netreba pochybovať. Publikovaním týchto vecí ohrozujú schopnosť spravodajcov chrániť Spojené štáty proti teroristom,“ uviedol.

    „Zverejňovanie podobných materiálov ohrozuje konkrétne osoby aj operácie a súčasne pomáha našim protivníkom získať nástroje a informácie na to, aby nám mohli uškodiť,“ konštatoval hovorca CIA Jonathan Liu. Nesúhlas s najnovším „predstavením“ WikiLeaks vyjadril aj hovorca Bieleho domu Sean Spicer. „Toto je druh informácií, ktoré podkopávajú našu bezpečnosť. Prezident Donald Trump je veľmi znepokojený. Po ľuďoch, ktorí to majú na svedomí, rozhodne pôjdeme.“

    Ani Spicer sa nechcel vyjadrovať k pravosti zverejnených dokumentov. Zato experti, ktorých oslovil internetový server Voice of America (VOA), sa zhodli na tom, že pravdepodobne nepôjde o falzifikáty. Samotný server WikiLeaks uviedol, že dokumenty získal od jedného hakera. Jeden zo spravodajcov CIA pod prísľubom anonymity však redaktorom VOA prezradil, že dokumenty mohol dať Assangeovi a spol. priamo niekto zo CIA.

    Amerických spravodajcov najviac znepokojuje fakt, že server WikiLeaks by mohol spolupracovať s Ruskom. „Prikláňam sa teraz k tomu, že WikiLeaks funguje ako predĺžená ruka ruských spravodajských služieb,“ uviedol pre CNN generál vo výslužbe Michael Hayden. „Je v ruskom záujme zdiskreditovať CIA,“ tvrdí bývalý britský spravodajca Jonathan Shaw. O možnom zapojení Rusov sa píše aj v správe, ktorú vypracovali americkí spravodajcovia.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -