Trump zvažuje zaradiť medzi teroristov Moslimské bratstvo založené s cieľom šíriť džihád. Ochrancovia ľudských práv sú pobúrení

    0
    Donald J. Trump, 45. prezident USA (Autor: TASR)
    Označiť Moslimské bratstvo za teroristickú organizáciu by bolo podľa Human Rights Watch (HRW) nesprávne, lebo by to egyptské hnutie postavilo na úroveň organizácií, ako je napríklad al-Káida. HRW sa opakovane odvoláva na to, že „Moslimské bratstvo v Egypte oficiálne odmietlo násilie v 70. rokoch minulého storočia a hľadalo cesty, ako presadzovať svoje idey pomocou sociálnych a politických aktivít“.
     
    New York Times o Moslimskom bratstve píše len toľko, že ide o politicko-sociálnu organizáciu, ktorá má milióny priaznivcov a rovnako ako HRW denník pripomína, že Moslimské bratstvo (MB) odmietlo násilie a vyhralo voľby po zvrhnutí prezidenta Husního Mubaraka v roku 2011. 
     
    Niekdajší riaditeľ Národnej spravodajskej služby v USA James Clapper pred šiestimi rokmi uviedol, že MB je „prevažne sekulárna“ organizácia, ktorá vraj nemá žiadnu vyslovene násilnú agendu. Zakladateľ Moslimského bratstva Hassan al-Banna urobil práve z džihádu ústrednú myšlienku svojho hnutia. 
     
    V minulosti sa už objavili aj podozrenia, že Moslimské bratstvo financuje militantov z hnutia Hamas, ktorí ovládajú pásmo Gazy.
     
    - Reklama -