Trump zablokoval zverejnenie správy demokratov o ruskej kauze z obavy o národnú bezpečnosť

    0
    Donald Trump (Autor: TASR)

    Biely dom v oficiálnom liste oznámil výboru americkej Snemovne reprezentantov pre tajné služby, že prezident Trump “nemôže” sprístupniť 10-stranový tajný dokument demokratov pre obavy o národnú bezpečnosť.

    Poradca Bieleho domu pre právne záležitosti Don McGahn oznámil, že tento dokument obsahuje “množstvo tajných a obzvlášť citlivých pasáží” a požiadal demokratov, aby s pomocou ministerstva spravodlivosti dokument skorigovali. Dodal, že Trump je v záujme transparentnosti stále “naklonený” k zverejneniu tajného dokumentu, ak dôjde k potrebným korekciám.

    Tajná správa demokratických kongresmanov údajne vyvracia kľúčové obvinenia zverejnené v správe republikánov zo zmieneného výboru, ktorej odtajnenie povolil Trump ešte minulý týždeň. V tej sa uvádza, že FBI sa zneužitia právomocí dopustila, keď pri vyšetrovaní údajných ruských zásahov do volieb požiadala o sledovanie Trumpovho poradcu Cartera Pagea na základe nepodložených informácií.

    Samotný Trump vyhlásil, že republikánska správa ho úplne zbavuje viny vo federálnom vyšetrovaní ruského zasahovania do predvlaňajších prezidentských volieb v USA. Podľa demokratov je však správa republikánov nepresná a zavádzajúca.

    Trump zablokoval odtajnenie správy demokratov napriek tomu, že ju výbor pre tajné služby v pondelok jednomyseľne odsúhlasil.


     

    - Reklama -