Trump “vytrubuje Amerika na prvom mieste”, ale Európa je späť a kráča proti “trumpizmu”. Čína a Japonsko podpisujú zmluvy, ktoré už nezahŕňajú USA, konštatuje The New York Times

    0
    Donald Trump (Autor: TASR)

    “Prezident Trump prichádza vysvetliť na Svetové ekonomické fórum vo švajčiarskom Davose svoj prístup `Amerika na prvom mieste`. Celý svet sa však už hýbe vpred s obchodnou agendou, ktorá sa už viac nekrúti okolo Spojených štátov,” napísali noviny.

    Argumentovali pritom utorkovou dohodou 11 krajín o pristúpení k Transpacifickému partnerstvu (TPP); medzinárodnej obchodnej zmluve, za zrodom ktorej stál práve Washington. Trump však len niekoľko dní po svojej inaugurácii oznámil odstúpenie USA od TPP. Zároveň označil ďalšiu medzinárodnú obchodnú dohodu, Severoamerickú dohodu o voľnom obchode (NAFTA), za najhoršiu obchodnú dohodu, ktorú USA kedy podpísali. Tento týždeň pokračoval splnením svojho predvolebného sľubu – zavedením dovozných ciel, zatiaľ však len na solárne panely a práčky.

    Podľa Svetovej obchodnej organizácie sa v súčasnosti na celom svete rokuje o 35 nových bilaterálnych a regionálnych obchodných dohodách. Spojené štáty sú účastníkom len jednej z nich, s Európskou úniou, a aj tie rokovania sú na mŕtvom bode, pripomenul The New York Times.

    “Obchodné kruhy v Spojených štátoch sa s obavami pozerajú na to, ako iné krajiny podpisujú dohody, ktoré nepočítajú s americkými vývozcami. Napríklad rančeri v Kanade a Austrálii budú môcť predávať v Japonsku hovädzie mäso za nižšie ceny než ich americkí konkurenti,” napísal denník.

    O protekcionistickej politike Trumpa nepochybujú len niektorí americkí producenti, ale aj Európa. Nemecká kancelárka Angela Merkelová v stredu v Davose uviedla, že národný egoizmus a izolacionizmus nie sú krokom vpred. Potrebná je podľa nej spolupráca a mnohostranné riešenia globálnych problémov. Dôležitosť väčšej európskej integrácie zdôraznili aj francúzsky prezident Emanuel Macron a taliansky premiér Paolo Gentiloni.

    “Spolu naznačili, že Európa – len pred rokom zamietaná ako zmrzačená ekonomická ríša plná vzájomného obviňovania sa – získala späť svoju silu. Európski lídri dali bezpochyby najavo, že ich cieľom je nasmerovať túto novonájdenú ekonomickú silu k vylepšeniu európskej integrácie. Prezident Trump tam nebol, ale jeho politika `Amerika na prvom mieste` visela vo vzduchu. Tie tri prejavy rezonovali ako jasné popretie doktríny, ktorú si pán Trump privlastnil,” uviedol The New York Times.

    Biely dom argumentuje tým, že súčasné obchodné dohody sú pre amerických producentov nevýhodné a jeho cieľom je vyrokovať lepšie. Trumpov hlavný ekonomický poradca Gary Cohn uviedol, že v Davose chcú Spojené štáty podporiť americký biznis a zdôrazniť svoju oddanosť domácemu a globálnemu ekonomickému rastu.

    - Reklama -