Trump urobil ďalší krok v afére Charlottesville

    0
    Donald Trump v Oválnej pracovni Bieleho domu (Autor: TASR)

    Prezident Donald Trump je podľa zahraničných médií pod veľkým tlakom. Po víkendových udalostiach v univerzitnom meste Charlottesville, kde došlo ku kolízii medzi rasistami a odporcami rasistov, čelí Trump kritike za to, že rasistických radikálov dostatočne dôrazne neodsúdil. Počas nepokojov zomrela jedna žena po tom, ako prívrženec rasistov narazil autom do svojich spoluobčanov, presnejšie povedané, do skupiny odporcov rasistov.

    Trump sa k situácii v Charlottesville vyjadril hneď niekoľkokrát. Najprv povedal, že v oboch táboroch sú zlí ľudia, ktorí si zaslúžia odsúdenie. Práve za to si vyslúžil vlnu kritiky a jeden z jeho poradcov dokonca z prezidentových služieb odišiel. Išlo o Kennetha C. Fraziera, šéfa obrovskej farmaceutickej firmy Merck & Co., ktorý sa domnieval, že prezident mal rasistov z jedného tábora odsúdiť oveľa dôraznejšie a nekritizovať ľudí, ktorí sa im postavili.

    Prezident Trump sa potom skutočne vyjadril jasnejšie a rasistov odsúdil, lenže tým zase vzbudil nevôľu u bývalého šéfa Ku-klux-klanu Davida Duka. Duke Trumpovi odkázal, že by nemal zabúdať na to, kto mu svojimi hlasmi dopomohol k postu prezidenta. A Trump si zrejme Dukove slová vzal k srdcu, pretože vystúpil s ďalším vyhlásením, v ktorom opäť odsúdil nielen rasistov, ale aj odporcov proti rasistom. V oboch táboroch sa vraj nájdu zlí ľudia. Duke sa za zmenu postoja Trumpovi poďakoval.

    A Trump urobil ešte niečo. Rozpustil svoje dva poradné zbory, možno preto, aby nemusel vysvetľovať, prečo ten alebo onen člen odišiel. O svojom rozhodnutí rozpustiť tieto zbory poradcov tradične informoval prostredníctvom sociálnej siete Twitter.

     

     

    Zdroj: Twitter/Donald J. Trump

    „Namiesto toho, aby som tlačil na biznismenov z Priemyselnej rady a Fóra pre stratégiu a politiku, ukončujem s oboma spoluprácu. Všetkým vám ďakujem,“ napísal Trump.

    - Reklama -