Trump sa s tým ne… Putin znova odmietol zasahovanie do amerických volieb a ja mu to verím, vyhlásil. Šéfov tajných označil za politických prisluhovačov

    0
    Prezidenti Ruska a USA, Vladimir Putin a Donald Trump počas oficiálneho bilaterálneho rokovania na okraj summitu G20 v Hamburgu (Autor: TASR)

    Obaja lídri sa stretli v Danangu na summite Ázijsko-tichomorskej hospodárskej spolupráce (APEC), pripomenula tlačová agentúra AP.

    Trump povedal novinárom na palube prezidentského lietadla Air Force One počas letu do vietnamskej metropoly Hanoj, že zakaždým, keď sa s Putinom stretne, ten mu povie: “Nerobil som to.”

    Trump novinárom ďalej uviedol: “A verím, naozaj verím, že keď mi to hovorí, tak to aj tak myslí.”

    Viaceré tajné služby Spojených štátov dospeli k záveru, že Moskva zasahovala do prezidentských volieb v USA v roku 2016 a snažila sa tak pomôcť Trumpovi k víťazstvu. Prebiehajú aj mnohé vyšetrovania, ktorých cieľom je zistiť, či predstavitelia Trumpovej predvolebnej kampane mali s Rusmi tajnú dohodu a či s nimi tajne spolupracovali.

    Trump skritizoval šéfov týchto služieb a označil ich za “politických prisluhovačov”. Povedal, že existuje veľa dôvodov nedôverovať ich zisteniam.

    Prezident USA na palube Air Force One v sobotu tiež obvinil demokratov, že obviňovaním Ruska zo zasahovania do amerických volieb vytvárajú “umelé prekážky” pre americko-ruské vzťahy.  

    Trump povedal, že toto obviňovanie mu pripomína hon na čarodejnice v hlbokej minulosti a že oslabuje jeho schopnosť spolupracovať s Ruskom – čo navyše ohrozuje ľudské životy.

    Prezident dodal, že táto “umelá prekážka” bráni vytváraniu celosvetového tlaku na Severnú Kóreu, aby sa vzdala svojho programu na výrobu jadrových zbraní.

    Keby neexistovala táto prekážka, “skutočne by nám nesmierne pomohlo, keby sme v otázke Severnej Kórey postupovali spolu s Ruskom”, vysvetľoval Trump.

    Prezident pokračoval: “Mohli by sme zachrániť veľa, veľa, veľa životov, keby sme uzatvorili s Ruskom dohodu o spoločnom postupe v Sýrii a nakoniec by sme vyriešili situáciu v Sýrii a na Ukrajine a ďalšie záležitosti – keby sme mali dobré vzťahy s Ruskom; to by bolo skvelé, skvelé. Ale do cesty sa nám stavia táto umelá demokratická 'nájomná vražda'.” Trump ešte dodal: “A ľudia z toho dôvodu zomierajú.”

    - Reklama -