Trump sa poďakoval Putinovi. Agentúra nevie, či vážne, alebo ide len o žart

    0
    Prezidenti Ruska a USA, Vladimir Putin a Donald Trump počas oficiálneho bilaterálneho rokovania na okraj summitu G20 v Hamburgu (Autor: TASR)

    Agentúra AP napísala, že nie je celkom jasné, či tieto slová Trump myslel ako žart. Vyjadril sa takto pred novinármi po bezpečnostnej porade, ktorá sa konala počas jeho pracovnej dovolenky v Bedminsteri v štáte New Jersey.

    Po tom, ako americký Kongres odhlasoval sankcie voči Rusku, ruské ministerstvo zahraničných vecí navrhlo Spojeným štátom, aby do 1. septembra zosúladili počet svojich diplomatov a technických pracovníkov pôsobiacich na veľvyslanectve v Moskve, na generálnych konzulátoch USA v Petrohrade, Jekaterinburgu i Vladivostoku s počtom ruských diplomatov a zamestnancov ruských misií v USA. 

    Personál v amerických diplomatických a konzulárnych úradov v Rusku by tak po novom malo tvoriť 455 ľudí. Zatvorené bude aj rekreačné zariadenie a skladové priestory pri Moskve, ktoré využíva ambasáda USA.

    Ministri zahraničných vecí oboch krajín, Sergej Lavrov a Rex Tillerson, absolvovali 28. júla telefonický rozhovor, v ktorom šéf ruskej diplomacie na vysvetlenie kroku Moskvy uviedol, že bol vyvolaný „celou sériou nepriateľských krokov Washingtonu“. 

     

    Spresnil, že okrem protiruských sankcií šlo aj o „klebety na adresu Moskvy“, hromadné vyhostenie ruských diplomatov a expropriáciu diplomatického majetku. Tieto Moskvou prijaté opatrenia nie sú podľa Lavrova odvetou v štýle „oko za oko“, ale ide „o vynútený krok, ktorý je v súlade s medzinárodnou praxou a jeho cieľom je ochrana ruských záujmov“. Moskva k tomuto kroku pristúpila v nádeji, že sa „Washington napokon spamätá a uvedomí si negatívne dôsledky“ svojho postupu.

    - Reklama -