Trump sa neobáva dôsledkov spolupráce Flynna s vyšetrovateľmi

    0
    Americký prezident Donald Trump reční v Palm Beach. (Autor: TASR)

    Trump pred novinármi vo Washingtone zdôraznil, že medzi jeho volebným tímom a ruskými predstaviteľmi neexistovala žiadna tajná dohoda, a to sa podľa neho preukázalo aj v prípade Flynnovho priznania.

    Šéf Bieleho domu neskôr vyhlásil, že “musel odvolať” Flynna po tom, ako klamal viceprezidentovi Mikeovi Penceovi a Federálnemu úradu pre vyšetrovanie (FBI). “Priznal sa k týmto lžiam. Je to hanba, pretože jeho konanie počas prechodného obdobia bolo zákonné. Nebolo čo skrývať!” napísal Trump na Twitteri.

    Flynn odstúpil z postu poradcu pre národnú bezpečnosť vo februári len po 25 dňoch vo funkcii, keď pripustil, že “neúmyselne” poskytol kľúčovým predstaviteľom Bieleho domu “neúplné informácie” o svojej komunikácii s ruským ambasádorom pred nástupom Trumpa.

    Flynn sa v piatok pred súdom priznal k nepravdivej výpovedi pre FBI ohľadom rozhovorov s ruským veľvyslancom. Podľa súdnych dokumentov mu kontaktovať ambasádora Ruska nariadil vysokopostavený člen Trumpovho prechodného tímu.

    Generál vo výslužbe vo vyhlásení súčasne uviedol, že spolupracuje s vyšetrovaním vedeným osobitným vyšetrovateľom Robertom Muellerom, ktorý preveruje obvinenia zo zasahovania Ruska do kampane pred vlaňajšími voľbami v Spojených štátoch, no tiež obvinenia z možného spolčenia sa členov Trumpovho tímu s ruskou vládou.

    Právnik Bieleho domu Ty Cobb uviedol, že nič vo Flynnovom priznaní neinkriminuje Trumpa zo žiadneho pochybenia.

    Flynn je prvým členom administratívy Donalda Trumpa a štvrtým spojeným s jeho prezidentskou kampaňou, ktorí čelia obvineniam v rámci Muellerovho vyšetrovania.

    - Reklama -