Trump pohŕda obyčajnými moslimami, zaujíma ho len biznis, rozčuľuje sa komentátor

    0
    Donald Trump (Autor: TASR)

    Američania sa podľa Veselého správali v posledných rokoch veľmi zle. Stačí si spomenúť na vojnu proti teroru, ktorá zničila Irak, ale nielen ten. V troskách sú Líbya, Afganistan aj Sýria. Veselý si myslí, že Trump tomu všetkému teraz nasadil korunu, keď presadil obmedzenia, ktoré výrazne obmedzujú vstup občanov prevažne zo šiestich moslimských krajín do Spojených štátov.

    „Predchádzajúce vlády ani v najmenšom nedbali na životy obyčajných moslimov, čo je zjavné najmä po začatí vojny proti terorizmu v roku 2001. Dôkazom sú rozvrátený Irak, dlhodobo okupovaný Afganistan, destabilizovaná Líbya, obete bezpilotných lietadiel v Pakistane, Jemene a ďalších krajinách či silnejúca americká podpora izraelskej okupačnej politiky. Avšak Trumpova nenávistná rétorika voči moslimom, už spomínaný kontroverzný zákon a predovšetkým neskrývané opovrhnutie voči civilistom žijúcim vo vojnových zónach v Iraku a Sýrii predstavujú v americkej blízkovýchodnej politike posun nežiaducim smerom,“ píše Veselý.

    Američania v tejto smutnej štatistike vedú

    Obratom tiež pripomína, že vo vojnách v Sýrii a Iraku má Američanmi vedená západná koalícia na svedomí až 14-tisíc civilných obetí. V porovnaní s Ruskom, ktoré mohlo zabiť 9 800 civilistov, Američania v tejto smutnej štatistike vedú. Americká koalícia vraj navyše vyhnala 160-tisíc ľudí z ich domovov bombami.

    „Pozoruhodná je navyše skutočnosť, že sa západné médiá oveľa podrobnejšie venovali tragédiám spôsobeným ruským bombardovaním Sýrie; stačí si spomenúť na drastické dobývanie Aleppa,“ dodáva Veselý.

    Súčasne však Trump na svoju prvú zahraničnú cestu vyrazil do Saudskej Arábie a do celého sveta vyhlásil, že s tunajšou autoritárskou vládou uzavrel zbrojné kontrakty za stovky miliónov dolárov.

    „Môžeme preto pripustiť, že Donald Trump, ktorý o islame očividne takmer nič nevie, obyčajnými moslimami pohŕda preto, že mu nemôžu ponúknuť peniaze ani ropu. Americký prezident na rozdiel od svojho dvorného ideológa Steva Bannona nekonštruuje apokalyptický konflikt medzi kresťanskou a islamskou civilizáciou, ale koná z pozície bezškrupulóznych populistov a biznismenov, ktorých nenávisť voči radovým moslimom vyplýva z ignorancie a pohŕdania,“ uzatvára svoj komentár Veselý.

    Celý komentár nájdete TU.

    - Reklama -