Trump po novej raketovej skúške Severnej Kórey: Všetky možnosti sú otvorené. Máme právo na sebaobranu, oháňa sa KĽDR

    0
    Donald Trump (Autor: TASR)

    Šéf Bieleho domu dodal, že “výhražné a destabilizujúce” konanie režimu v Pchongjangu poslúži len na zvýšenie jeho izolácie vo svete. “Všetky možnosti sú na stole,” zdôraznil.

    Najvyššia predstaviteľka diplomacie EÚ Federica Mogheriniová predtým označila odpálenie severokórejskej rakety ponad japonským ostrovom Hokkaido za “vážnu hrozbu pre medzinárodný mier a bezpečnosť”.

    Mogheriniová vyzvala KĽDR, aby bezodkladne a úplne dodržiavala svoje záväzky na základe rezolúcií OSN a zdržala sa ďalších provokatívnych krokov, ktoré by zvýšili napätie v regióne i vo svete. Európska únia podľa nej v úzkej spolupráci s kľúčovými partnermi zváži ďalšiu náležitú reakciu na konanie Pchjongjangu.

    Rusko žiada, aby Severná Kórea dodržiavala rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN týkajúce sa jej raketového programu. Uviedol to dnes ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.”Pokiaľ ide o odpaľovanie rakiet zo Severnej Kórey, držíme sa rezolúcií Spojených národov a kladieme dôraz na fakt, že Severokórejčania musia tieto rezolúcie dodržiavať,” povedal Lavrov na tlačovej konferencii počas návštevy Spojených arabských emirátov.

    Máme právo na sebaobranu oháňa sa KĽDR

    Severná Kórea odpálila v noci na dnes strelu, ktorá preletela ponad Japonsko a dopadla do Tichého oceánu takmer 1200 kilometrov od ostrova Hokkaido. Táto skúška je vnímaná ako jedna z najprovokatívnejších, aké kedy KĽDR podnikla.

    Čínske ministerstvo zahraničných vecí medzitým uviedlo, že kríza okolo Severnej Kórey sa dostáva do “kritického bodu”. Vyzvalo z tohto dôvodu na pokoj a návrat k rokovaciemu stolu. “Tlak, sankcie, vyhrážky nemôžu tento problém vyriešiť,” citovala hovorkyňu rezortu agentúra DPA.

    Severokórejský vyslanec  pri OSN v Ženeve dnes obvinil Spojené štáty, že ženú Kórejský polostrov do “explózie extrémnej úrovne”.

    “Teraz, keď USA otvorene deklarovali svoje nepriateľské úmysly voči Kórejskej ľudovodemokratickej republike, keď napriek opakovaným varovaniam vedú agresívne spoločné vojenské cvičenia (s Južnou Kóreou)… má moja krajina všetky dôvody reagovať tvrdými protiopatreniami, ktorými uplatňuje svoje právo na sebaobranu,” citovala vyslanca agentúra Reuters. “A USA budú plne zodpovedné za katastrofálne dôsledky, ktoré to bude mať.”

    - Reklama -