Trpko, apokalypticky a „postkotlebovsky“. Takto vidí slovenská kapela svet po voľbách

    0
    Videoklip Čistých tvarov. (Autor: repro foto Youtube/Čisté tvary)

    Nálady v spoločnosti by sa dali v určitom smere opísať ako vyhrotené. Z potenciálnych favoritov sa stali lúzeri a do parlamentu sa dostali strany, ktorých možný úspech predpokladal len málokto. Na oficiálne výsledky reagovala aj hudobná skupina Čisté Tvary. Pieseň Lavíny pochádza z albumu Zem nás chce čistých a videoklip k nej vznikol „o päť minút dvanásť“ ako reakcia na výsledky volieb.

    „Venované obetiam fašizmu: Minulým, budúcim aj tým súčasným,“ objaví sa v úvode videa. Práve text na začiatku bližšie ozrejmuje postoje kapely, ale aj tvorcu videoklipu Jakuba Čermáka. Svoj názor na výsledky nehovoria priamo, ale len v náznakoch. „Je čas odísť, je čas späť ísť,“ stojí v melancholickom texte piesne, ktorú dokresľuje až apokalyptický vizuál klipu.

    Videoklip k piesni Lavíny skupiny Čisté Tvary. Zdroj: Youtube/Čisté Tvary

    Členovia kapely Čisté Tvary na svojom facebookovom profile uviedli pieseň týmito slovami: „V spolupráci s českým výtvarníkom Jakubom Čermákom sme sa rozhodli urobiť to najjednoduchšie, čo vieme. Malý kus umenia, v ktorom ukazujeme, aký svet nás čaká, ak naskočíme na roztáčajúcu sa špirálu frustrácie, planej revolty a relativizovania pojmov. Nedovoľme spustiť lavíny,“ píše skupina na sociálnej sieti.

    Aj keď kapela priamo nekonkretizuje, ktorú politickú stranu takto kritizuje, dá sa to vytušiť aj z komentárov ďalších užívateľov. „Celý deň mažem zo zoznamu priateľov všetkých, čo akokoľvek vyjadrujú sympatie s fašistickou ĽS a Kotlebom.“ Na umelcov sa na Facebooku ale zniesla aj vlna kritiky. „Aká škoda, že títo umelci sa dajú tak ľahko oklamať povrchným pohľadom a nehľadajú hlbšie súvislosti,“ napísala v komentári jedna z užívateliek.

    - Reklama -