Trpí vraj v neľudských podmienkach. Kritik Putinovho režimu poslal šokujúci list z ruského väzenia

    0
    Ildar Dadin (Autor: Facebook, DEJI OF LAGOS)

    V texte okrem iného Dadin spomína, ako ho viackrát dobila a mučila skupina väzenských strážcov.

    „V jeden deň ma zbili štyrikrát, tak 10 – 12 mužov ma dokopalo. Po tom, ako ma tretí raz zbili, tak mi na ´izolačke´ strčili hlavu do záchodovej misy,“ napísal okrem iného v liste 34-ročný uväznený aktivista.

    Jeho list zverejnila v utorok manželka Anastasia Zotovová na portáli Meduza po tom, ako ho „prepašoval“ priamo od autora jeho právnik. Ten Dadina navštívil v ruskom federálnom štáte Karelsko na severozápade krajiny, konkrétne v meste Segeža.

    Aj Chodorkovskij

    Tu je vybudovaná trestanecká kolónia číslo 7, kde sa momentálne Dadin nútene zdržiava. Mimochodom, na rovnakom mieste v minulosti väznili aj Michaila Chodorkovského.

    Čo sa týka Dadina, ten je tŕňom v oku ruského režimu už dlhšie. V Karelsku si od decembra odpykáva trest odňatia slobody na 2,5 roka. Dadin bol pritom prvým odsúdeným po prijatí nového zákona, ktorý vzišiel po vlne antikremeľských protestov.

    Ako spomína vo svojom článku nemecký portál Deutsche Welle, nový zákon umožňuje potrestať každého, kto sa v priebehu 180 dní zúčastní na dvoch nepovolených protestoch proti Kremľu. 

    Otrasné zaobchádzanie

    Po tom, ako držal Dadin v cele hladovku, došla vedeniu zariadenia trpezlivosť. Neposlušný trestanec tak bol spútaný, vyzlečený donaha a zavesený do vzduchu ako kus mäsa. Navyše sa mu „bachari“ vyhrážali, že bude znásilnený.

    A ak by si plánoval Dadin „pustiť ústa na špacír“, bol veľmi razantne upozornený, že by nemusel z väzenia vyjsť živý.

    Po medializovaní informácií reagoval Putinov hovorca Dmitrij Peskov rýchlo, pričom sľúbil prešetrenie obvinení. „Toto je prípad, ktorý si zasluhuje najvyššiu pozornosť príslušných orgánov. V tomto prípade väzenskej stráže.“

    Peskov navyše dodal, že prezident Putin bude o prípade informovaný.

    Medializovanie prípadu, pochopiteľne, vzbudilo pozornosť aj ľudsko-právnych organizácií.

    „Žiadame okamžité a bezpodmienečné prepustenie Ildara Dadina. Žiadame ruské orgány, aby ukončili model beztrestnosti za mučenie a iné prečiny. Okrem toho ich žiadame, aby prešetrili tieto otrasné obvinenia a aby samotnému Ildarovi Dadinovi poskytli plnú náhradu liečby za neprávosti, ktoré mu boli spravené,“ povedal Sergej Nikitin, šéf ruskej Amnesty International. 

    - Reklama -