Triumf Donalda Trumpa a šokujúce vyhlásenie o utečencoch v Európe

    0
    Donald Trump (Autor: SITA)

    Trump má po sčítaní 92 % hlasov náskok pred druhým Kasichom o 19 %, čo je najväčšie víťazstvo od čias, keď v republikánskych primárkach v New Hampshire porazil pred šestnástimi rokmi George W. Bush senátora Johna McCaina. To mu napokon pripomenul aj redaktor CNN, ktorý sa Trumpa pýtal na bezprostredné pocity po jeho víťazstve. „Už je to predsa len dávno, takže si na túto záležitosť nepamätám. V každom prípade je to skvelý pocit, keď človek dosiahne také víťazstvo. Ja som, samozrejme, šťastný z každého hlasu, a keď ich bolo také množstvo, tak som, samozrejme, o to šťastnejší,“ uviedol Trump, podľa ktorého voliči v New Hampshire predovšetkým ocenili jeho postoje v oblasti bezpečnosti, ochrany hraníc, migračnej politiky a odhodlania poraziť Islamský štát.

    Prieskumy verejnej mienky v ostatných dňoch ukázali, že Donald Trump patrí medzi republikánmi v New Hampshire k jednoznačným favoritom. To sa nakoniec potvrdilo, aj keď niektoré prieskumy mu dokonca pripisovali náskok pred druhým republikánskym kandidátom o vyše tridsať percent. Veľkým prekvapením je úspech guvernéra z Ohia Johna Kasicha, ktorý rozhodne nepatril k horúcim favoritom na solídny výsledok. Svojich 16 % a druhé miesto si on sám vysvetľoval tým, že voliči ocenili nekonfliktné vedenie jeho kampane, počas ktorej žiadnym spôsobom neútočil na svojich konkurentov. Až na treťom mieste skončil víťaz primárok z Iowy Ted Cruz. O pomyselnú „zemiakovú“ medailu zatiaľ bojujú Jeb Bush a v Iowe tretí Marco Rubio.

    Aj medzi demokratmi bol pred hlasovaním favorit jasne daný. Prieskumy dávali tento rok osemdesiatpäťročnému (74-ročnému) Berniemu Sandersovi náskok pred Hillary Clintonovou o viac ako dvadsať percent a v tomto ohľade sa vôbec nemýlili. Medzi demokratmi súboj o získanie prezidentskej nominácie na rozdiel od republikánov je už práve iba medzi Sandersom a Clintonovou. Ako sa ukázalo v Iowe a aj dlhé mesiace pred samotným začiatkom primárok, ostatní súperi nemajú šancu týchto dvoch politikov vážnejšie ohroziť. Aj napriek výraznému víťazstvu Sandersa v New Hampshire však dávajú politológovia čoraz väčšie šance skôr Clintonovej, ktorá má väčšiu podporu medzi hispánskymi voličmi a, samozrejme, aj medzi ženami.

    Trump si okrem stretnutia s voličmi našiel čas aj na rozhovor pre francúzsky konzervatívny týždenník Valeurs actuelles, v ktorom okrem iného kritizoval nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú za jej postoj v oblasti prisťahovaleckej politiky. „Myslím si, že Merkelová urobila s utečencami tragickú chybu. Ak sa nepodarí situáciu dostať pod kontrolu, môže to znamenať pre Európu koniec,“ konštatoval Trump, podľa ktorého by dokonca neschopnosť Európy čeliť migračnej kríze mohla spustiť na kontinente revolúciu.

    „Brusel sa stal živnou pôdou pre teroristov a v niektorých štvrtiach Paríža aj v iných európskych metropolách vznikli no-go zóny. Vôbec celé Francúzsko už nie je také ako predtým. Som presvedčený, že prísne zákony týkajúce sa nosenia zbraní sú čiastočne zodpovedné, že vlani v Paríži pri teroristických útokoch zomrelo toľko ľudí. Ja osobne nosím pištoľ vždy pri sebe. Keby som bol vtedy v koncertnej sále Bataclan, mohol by som okamžite spustiť paľbu,“ uviedol Trump.

    Trump sa vyjadril v rozhovore aj o vzťahoch medzi Spojenými štátmi a Ruskom, ktoré by z jeho pohľadu mohli byť oveľa vrelejšie. „Nie je nič horšie ako súčasná situácia, keď spolu Barack Obama a Vladimir Putin skoro nehovoria. Putin ma koniec koncov pred pár týždňami veľmi chválil, čo dokazuje, že je chytrý politik,“ poznamenal čerstvý víťaz primárok v New Hampshire.

    Časť rozhovoru si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -