Triedenie odpadu ako výhodný biznis? Bugárov minister rozdával milióny

    0
    László Sólymos (Autor: TASR)

    Minulý rok vyhlásilo Ministerstvo životného prostredia SR výzvu na predkladanie projektov pre nenávratný finančný príspevok zameraný hlavne na triedený zber a mechanicko-biologickú úpravu komunálnych odpadov.

    Väčšina žiadateľov získala sumu v hodnote 95 % z ich oprávnených výdavkov v navrhovanom rozpočte v projekte, ktorý predložili ministerstvu. Išlo o Operačný program Kvality životného prostredia (OP KŽP). Tento projekt je spolufinancovaný aj Kohéznym fondom, ktorého cieľom je podpora udržateľného rozvoja v niektorých členských štátoch Európskej únie. „Zvyšných 5 % celkových oprávnených výdavkov projektu sú prijímatelia povinní financovať si z vlastných zdrojov. Na tento účel je v rámci operačného programu vyčlenených spolu cca 151 mil. eur zo zdrojov EÚ,“ povedal pre PL hovorca ministerstva životného prostredia Tomáš Ferenčák.

    Podľa Centrálneho registra zmlúv bol najväčší príspevok od januára 2017 uzatvorený so Združením obcí pre likvidáciu odpadu Poltár. Ministerstvo schválilo prijímateľovi až 3 988 100 eur. V popisoch projektu uviedlo toto združenie, že projekt má trvať 12 mesiacov a hlavnou aktivitou má byť mechanicko-biologická úprava zmesových komunálnych odpadov. Aké je bližšie vysvetlenie tohto projektu, sme sa snažili zistiť od samotných zadávateľov projektu, tí nám však neodpovedali.

    180-tisíc eur na traktor

    Zaujímavosťou bola aj obec Moča z okresu Komárno, ktorá má iba 1 134 obyvateľov. Hlavnou aktivitou má byť triedenie odpadu a triedny zber. NFP od ministerstva predstavuje výšku 793 550,24 eura. V rozpočte majú uvedený aj kolesový traktor s príslušenstvom (traktorový príves, nosič kontajnerov) v hodnote až 180 705 eur. Na otázky, aký je to traktor a kto je dodávateľom, starosta na mail neodpovedal a telefón nedvíhal.

    Paradoxom je, že obec Rybník z okresu Levice s 1 439 obyvateľmi dostala zmluvu na poskytnutie NFP maximálne do výšky 403 274,43 eura. Kolesový traktor s príslušenstvom v rozpočte projektu má stáť o stotisíc menej ako v obci Moča. Jeho cena je uvedená na 88 764 eur.

    Environmentálne vzdelávanie za tisíce pre občanov

    Obec Medzibrodie nad Oravou má dostať vyše 220-tisíc eur. Jej snahou je okrem triedenia odpadov aj zvyšovanie informovanosti v oblasti odpadového hospodárstva. V rozpočte si tak vyhradila skoro 8-tisíc eur na infokampaň pre environmentálne vzdelávanie, hoci počet obyvateľov ledva presahuje číslo 500.

    Informačné brožúry o tejto problematike chce rozdávať aj obec Lednické Rovne v okrese Púchov, a to za 5 358 eur, pričom ministerstvo jej sľúbilo príspevok vyše pol milióna eur.

    Dvetisíc obyvateľov z obce Lokca v okrese Námestovo získalo nenávratný finančný príspevok v hodnote skoro 800-tisíc eur. Okrem toho, že chcú zvýšiť informovanosť o triedení odpadu za 6 960 eur, získajú aj traktor s príslušenstvom za 131 400 eur.

    Environmentálne vzdelávanie čaká aj ľudí z juhu Slovenska, a to konkrétne z Veľkého Kýru v okrese Nové Zámky. Zo sumy 391 526,95 eura, ktorá je vyhradená na realizáciu projektu s názvom Zberný dvor Veľký Kýr, poputuje skoro 10-tisíc eur na environmentálne vzdelávanie. 

    Obec Pata má 3 107 obyvateľov, a teda o sto viacej ako spomínaný Veľký Kýr, ich zvyšovanie informovanosti v oblasti odpadového hospodárstva je však lacnejšie o vyše 6-tisíc eur. Projekt hovorí o informačnom dni pre verejnosť, letákoch pre obyvateľov, ankete a uverejnení PR článku v tlačovom médiu.

    Horná Súča z okresu Trenčín dostala až dva nenávratné finančné príspevky, a to jeden v hodnote 1 033 470,74 eura a druhý v hodnote 387 317,36 eura. Hoci počet ich obyvateľov sa blíži k číslu 3,5 tisíca, tak environmentálne vzdelávanie má stáť podľa rozpočtu 8 184 eur. Starosta Hornej Súče Juraj Ondračka nám povedal, že: „Pôjde o informovanie obyvateľov o realizácii projektu. Taktiež sa to bude týkať vysvetlenia, akým spôsobom bude prebiehať po novom zber biologického odpadu a jednotlivých zložiek, ktoré sú z projektu financované. Publicita bude zameraná na propagačné letáky. Je však predčasné hovoriť, čo všetko sa bude robiť, máme na to rok.“

    Skoro polovica príspevkov smeruje na juh Slovenska

    Skoro polovica zmlúv uzatvorených v sledovanom období ministrom Lászlom Sólymosom na nenávratný finančný príspevok smeruje na juh Slovenska. Napríklad obec Marcelová z okresu Komárno má získať až 250-tisíc eur. Rovnako aj Bátorove Kosihy z toho istého okresu. Obec Lehnice z okresu Dunajskej Stredy dostane 335-tisíc. Mesto Gabčíkovo z rovnakého okresu až skoro 760-tisíc eur. Obec Mužla z okresu Nových Zámkov vyše 418-tisíc a obec Trávnica tiež z okresu Nové Zámky zmluvu na 329 521,47 eura.

    „Výber projektov je v rámci dopytovo orientovanej výzvy postavený na súťaži predkladaných projektov, t. j. na základe predložených projektov sa vyberajú tie, ktoré najviac prispievajú k plneniu cieľov, za ktorých účelom bola vyhlásená konkrétna výzva,“ reagovalo ministerstvo na naše otázky ohľadne postupu pri určovaní toho, kam peniaze smerujú.

    - Reklama -