Tri ženy sa pridali k Islamskému štátu. Teraz utiekli a vydávajú hrozivé svedectvo

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: repro foto Youtube)

    Agentúra Reuters prináša príbeh troch žien, ktoré sa jedného dňa rozhodli, že sa pridajú k bojovníkom Islamského štátu. Učarovala im predstava života plne zameraného na islamskú vieru. Ženy, dve Tunisanky a jedna Libanončanka, prezradili, že sa chceli stať súčasťou Islamského štátu, pretože verili, že tam budú viesť taký druh náboženského života, o akom vždy snívali. Lenže to nakoniec nedopadlo tak, ako dúfali.

    Pokúsili sa preto o útek z hlavného mesta radikálov Rakky a uspeli. Teraz opísali, čo sa deje v srdci upadajúceho Islamského štátu. Radikáli sa vraj boja zrady a ak majú čo i len tieň podozrenia, zabíjajú domnelých zradcov takmer okamžite. V meste preto už nikto nikomu neverí a ľudia sa boja, že môžu skončiť s guľkou medzi očami prakticky za nič.

    „Nemohli ste sa slobodne vyjadrovať a kritizovať Islamský štát, pretože ste nikdy nevedeli, kto vás počúva,“ prezradila jedna zo žien. V bezpečí nie sú ani oddaní bojovníci Islamského štátu. Radových bojovníkov vraj obetujú, ponechajú napospas guľkám vojakov, ktorí islamistov – pomaly, ale isto – porážajú. Velitelia radikálov sa už vraj starajú len o vlastné prežitie a o nič iné.

    A ako sa ženám podarilo z tohto pekla na zemi utiecť? Neutiekli totiž samy. Manžel jednej z nich ukradol auto bojovníkov Islamského štátu, predal ho a utŕžené peniaze dal pašerákovi, ktorý ich doviedol až ku kurdským bojovníkom, asi netvrdším bojovníkom stojacim proti Islamskému štátu.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -