Tri manželky, šestnásť detí, tri byty za takmer jeden a pol milióna eur. O rodinu zo Sýrie sa vo Švédsku kráľovsky postarali

    0
    V štvrti Rinkeby, Štokholm (Autor: Vít Hassan)

    Pred pár dňami Švédski demokrati z časti Štokholmu Nacka opäť rozvírili debatu o prisťahovaleckej politike. Na svojom facebookovom profile informovali, že miestna samospráva obstarala pre sýrskeho migranta, jeho tri manželky a šestnásť detí tri byty v hodnote 13 950 000 švédskych korún – ubytovanie v prepočte za takmer 1,5 milióna eur; rozvetvená moslimská rodina zo Sýrie sa mohla do bytov nasťahovať aj napriek tomu, že vo Švédsku rovnako ako inde v Európe, platí zákaz polygamie.

    Ako tamojšia bunka opozičných Švédskych demokratov uvádza, miestna samospráva v oblasti bývania pre sociálne potreby rozhodne nešetrí. „Na obdobie medzi rokmi 2016 až 2019 vyhradili na tieto účely asi 100 miliónov švédskych korún a tento rok v júni k tejto sume pridali ďalších 150 miliónov. Zo všetkých politických strán sme proti tomuto kroku hlasovali len my,“ tvrdia zástupcovia Švédskych demokratov na Facebooku.

    Zdroj: Facebook/Sverigedemokraterna Nacka

    „Ako môže polygamná rodina dostať takú obrovskú pomoc v krajine, kde je polygamia zakázaná? Prečo používate naše peniaze na bývanie pre prisťahovalcov v čase, keď sa zvyšujú ceny nehnuteľností? Prečo podobným spôsobom nepomáhate tunajším rodeným obyvateľom?“ pýtajú sa Švédski demokrati, ktorých komentár zaznamenal obrovskú odozvu a zverejnilo ho viac ako tritisíc ľudí. Témy sa neskôr chopila aj švédska mutácia denníka Metro.

    Na priamu otázku redakcie denníka potvrdil člen mestskej rady za Kresťanských demokratov Jan-Eric Jansson, že informácie Švédskych demokratov sú pravdivé. V následnom rozhovore potom šéfka miestneho sociálneho odboru Frida Plym Forshellová uvádza podrobnosti. „Pred rokom a pol vyšiel nový zákon, podľa ktorého musí každá obec zaistiť pre pridelených migrantov bývanie. V roku 2016 do našej mestskej časti prišlo 339 migrantov a my sme pre nich zaistili 94 nových bytov za viac ako 300 miliónov,“ vysvetľuje Forshellová, prečo obec takto investovala.

    Forshellová dodáva, že migranti majú zaistené bývanie len dočasne a v prípade tejto konkrétnej sýrskej rodiny znie zmluva na dva roky. Podľa šéfky sociálneho odboru nie je prekážkou, že hlava rodiny udržiava polygamný zväzok. „Vo Švédsku je síce polygamia zakázaná, ale medzi migrantmi existuje asi 300 polygamných zväzkov, a ak pochádzajú z krajiny, kde je to dovolené, naše úrady to tolerujú.“

    autor: Josef Provazník

    - Reklama -