Trhová ekonomika zanikne, už existujú len monopoly a oligarchia. Otázka je, aká miera slobody ľuďom zostane, varuje ekonóm Vitkovič

    0
    Eurobankovky a mince (Autor: SITA)
    O bezhotovostnom styku a úplnom rušení hotovosti v obehu sa hovorí už dlhšie, ale zatiaľ sa nič také nepodarilo a v blízkej budúcnosti nehrozí, že by sme prišli o hotovosť. Podľa ekonóma Mariána Vitkoviča nesie so sebou úplný bezhotovostný styk viacero rizík. Jedným z nich je uskladnenie a sledovanie dát o používateľoch tohto systému. „Keď máte hotovosť v rukách, nie ste tak úplne presne dohľadateľný,“ uviedol Vitkovič pre PL. 
     
    S peniazmi v rukách má človek istú formu slobody aj čiastočnej anonymity pri platení, ale banky argumentujú, že hotovosť umožňuje fungovanie sivej ekonomiky a zneužívajú ju kriminálne organizácie. Z tohto dôvodu prestala Európska centrálna banka vydávať bankovky v hodnote 500 eur. Na budúci rok už vyjde séria, v ktorej päťstovky nebudú
     
    Hotovosť sa už podľa niektorých odborníkov stáva zbytočnou a prechod na bezhotovostné platby je vraj nevyhnutný. Vitkovič tento trend vníma ako nezastaviteľný, ale myslí si, že k úplnému nahradeniu peňazí elektronickými platbami nedôjde. „Podľa mňa nedôjde až do tej fázy, lebo nech ho spravuje akákoľvek centrálna banka alebo autorita, neexistuje zabezbepčenie systému, ktoré by zabránilo zneužitiu dát,“ myslí si ekonóm.
     
    Mediálny teoretik Marshall McLuhan o zbere takéhoto množstva osobných dát a vzniku veľkých dátových úložísk napísal toto: „Čím viac o nás databanky zbierajú informácií, tým menej existujeme.“

    Ide o bezpečnosť?

    Často opakovaným argumentom na rušenie hotovosti je práve bezpečnosť a zánik takzvanej sivej ekonomiky, s ktorou je spojená aj daňová kriminalita. Marián Vitkovič pre Parlamentné listy uviedol, že podľa neho zrušenie hotovosti v prevencii tohto druhu kriminality nepomôže. „Vývoz ziskov z krajiny ľuďmi, ktorí sa vyhýbajú plateniu zákonných dávok z toho, čo zarobia, tu bude vždy. Dnes je v podstate 10 % zisku každoročne prepratých a to je jedno kde, spôsobom, ktorý sa dá označiť za legálny alebo pololegálny. Tomu nikdy nezabránite, ani keď zavediete bezhotovostné platby,“ povedal ekonóm. 
     
    Ak ide o organizovaný zločin v spojení s platbami v hotovosti, je potrebné ho podľa Vitkoviča riešiť úplne inak ako rušením peňazí. „Koniec koncov zrušili sa päťstoeurovky. To si myslím, že z tohto zábavného vrecka stačilo,“ dodal Vitkovič. 
     
    Hlavné riziko je podľa Vitkoviča niekde inde. „Obmedzením toho, že ľudia nejakú časť svojich prostriedkov používali v hotovosti, získate vlastne absolútnu kontrolu nad ich životom. Budete vedieť presne čo, ako a kedy nakupujú, s kým komunikujú, ako reagujú na cenové výkyvy. To všetko vedia supermarkety aj dnes napríklad z vernostných kariet, ale banky ovládnu celý systém, ktorý už ekonomicky ovládli tak či tak. Otázka je, aká miera slobody, respektíve demokracie ľuďom zostane,“ varuje ekonóm. 

    Centralizácia moci

    Vitkovič súhlasí s tvrdením, že ak by bola zrušená hotovosť, čo v dohľadnom čase nehrozí, išlo by o vážny zásah do súkromia aj práv ľudí. 
     
    „Podľa údajov o smerovaní finančných tokov ľudí môžete napríklad presne cieliť reklamu a môžete celý ekonomický systém prestavať na sledovaní a absolútnom prehľade o finančných tokoch všetkých ľudí v danej lokalite. Ale ak sú trhová ekonomika a demokracia postavené na decentralizovaných informáciách a na decentralizovanom rozhodovaní, tak potom trhová ekonomika zanikne, čo už aj zanikla, lebo dnes už existujú len monopoly a oligarchia. Otázka je, či toto nie je to záverečné štádium?“ položil si rečnícku otázku Vitkovič.
     
    V závere krátkeho rozhovoru Vitkovič uviedol, k čomu tieto snahy bánk podľa jeho názoru vedú. „Smeruje to jednoznačne k tomu, čo Orwell a iní myslitelia už dávno chápali ako zánik evolúcie ľudskej spoločnosti. Sú to veci, ktoré by sa pred 20 rokmi považovali za bláznovstvo, ale podľa mňa to tam smeruje. Keď človek sleduje, čo sa deje nielen v EÚ, ale aj v USA, ako sú obmedzované slobody prejavu a slova, ako neexistuje žiadna alternatíva voči oligarchizácii spoločnosti, tak toto je určite jeden z ďalších trendov. Každopádne je to obrovské riziko. Dochádza k absolútnej centralizácii moci. Likvidácia možnosti platiť hotovosťou, ktorá nie je informačne sledovateľná, je jedným zo základných stupňov likvidácie demokracie a slobody, či už osobnej alebo prejavu. To je bez diskusie,“ uzavrel ekonóm. 

    Neberieme hotovosť

    Pri bezhotovostných platbách však nejde iba o prevody miliónov a platby kreditkami, ktoré sú v obehu už dlho. Príkladom toho, ako by to mohlo v budúcnosti bez bankoviek a mincí vyzerať, je Čína. V prístavnom meste Guangžou, severozápadne od Hong Kongu, platia ľudia mobilmi už takmer za všetko, od účtov až po potraviny na trhu. V našich zemepisných šírkach sa s takouto platbou pomocou mobilu stretávame asi najčastejšie v taxíkoch privolaných pomocou aplikácie, ale to je niečo iné. V Číne zašli tak ďaleko, že nápis Neberieme hotovosť sa stal bežnou súčasťou života vo veľkých mestách.
     
    V dnešnej spoločnosti je takmer nepredstaviteľné fungovať bez bankového účtu a kreditnej karty, ale úplne bezhotovostná spoločnosť by znamenala, že ľudia bez účtov by z nej mohli byť vylúčení. To znamená, že každý človek by musel mať svoj účet a ako varoval Marián Vitkovič, banky by tak presne vedeli, čo, kde, ako často a za koľko nakupujete. Tieto dáta by navyše museli niekde zbierať a zhromažďovať, čo by predstavovalo problém so zachovaním bezpečnosti, aby nedošlo k zneužitiu dát. 
     
    Čína však nie je jediná krajina, ktorá sa snaží presadiť bezhotovostný styk. Aj v Európe pribúda ľudí, ktorí presadzujú takýto druh platieb. Pridáva sa aj stále viac krajín, kde ľudia takmer prestali používať hotovovosť. Príkladov nájdeme hneď niekoľko aj v Európe. 
     
    Napríklad vo Švédsku vydali úrady bezdomovcom v Štokholme čítačky kariet, aby mohli prijímať dary od ľudí, ktorí pri sebe nemajú hotovosť. Podľa švédskej centrálnej banky tvoria hotovostné platby v krajine iba dve percentá všetkých transakcií.  
     
    V hotovosti už nejaký čas nezaplatíte ani za lístky v autobusoch v Londýne a to isté platí aj v spomínanom Švédsku. 
     
    - Reklama -