Trest ich neminie. Nemecký europoslanec prezradil úmysel potrestať Londýn za brexit

    0
    Henkel, ktorý roky pôsobí v Európskom parlamente, obvinil zo snáh potrestať Britov za brexit hlavného vyjednávača zastupujúceho v rokovaniach EÚ. Michel Barnier plánuje podľa europoslanca prinútiť Londýn k „zlej“ dohode, aby sa z Británie stal odstrašujúci príklad pre ostatné krajiny, ktoré by sa prípadne chceli o niečo podobné pokúsiť. Ostatne volania po opustení EÚ zaznievajú vo viacerých členských krajinách vrátane Slovenska, kde sa takto vyjadruje ĽSNS. 
     
    Podľa Henkela chce Britov za odchod z EÚ potrestať aj Guy Verhofstadt. Ten vo vyjednávacom tíme zastupuje Európsky parlament a s Londýnom sa maznať nemieni. „Mám pocit z ich verejných vyhlásení, že by celkom určite chceli vytvoriť (z odchodu Británie) príklad,“ tvrdí nemecký europoslanec. 
     
    Henkel, ktorý je podpredsedom europarlamentnej komisie pre priemysel, výskum a energetiku, si je istý, že vyjednávací tím EÚ sa postará o to, aby už nikto nenasledoval príklad Británie. „Chcú potrestať Britániu a ubezpečiť sa, že už nikto iný neopustí Európsku úniu,“ vysvetľuje dlhoročný člen Európskeho parlamentu. 
     
    „Už len fakt, že vravia, že krajina, ktorá opustí Európsku úniu, by nemala mať rovnakú dohodu ako krajina, ktorá je v EÚ, demonštruje, čo tým myslia,“ odhaľuje Henkel zákulisie tvrdých vyjednávaní o brexite. 
     
    Nemecký europoslanec Hans-Olaf Henkel patrí v Európskom parlamente k euroskeptikom a jeho pohľad na spôsob, akým Brusel vedie rokovania o brexite, preto väčšina jeho kolegov nezastáva. Henkel varuje, že odchod Británie z EÚ môže byť katastrofa, ak sa nepodarí dosiahnuť dohodu, ktorá zabezpečí pokračovanie niektorých dôležitých projektov.
     
    Celý text v angličtine nájdete TU
     
     
    - Reklama -