Toto tu ešte nebolo. Nelegálny prechod imigrantov do Macedónska vraj organizoval Merkelovej minister. Utečencom mal rozdať mapu, ako obísť vojakov

    0
    Imigranti prekračujú grécko-macedónsku hranicu (Autor: Reprofoto, Daily Mail)

    Na verejnosť sa dostal pamflet, ktorý ukazuje, ako obísť macedónske zábrany proti imigrantom a nelegálne sa dostať do Grécka. Materiál písaný v arabčine je pritom podpísaný Komandom Norberta Blüma.

    Norbert Blüm, bývalý nemecký minister pre zamestnanosť a člen Merkelovej strany CDU, ktorá utrpela ťažké straty v nedeľných krajinských voľbách, navštívil v sobotu tábor Idomeni na grécko-macedónskej hranici, aby ukázal solidaritu s tamojšími imigrantmi.

    Náhoda?

    Krátko po Blümovej návšteve v pondelok skupina 1000 až 2000 osôb opustila utečenecký tábor Idomeni na severe Grécka. Následne sa prebrodila cez rieku, obišla hraničný plot a dostala sa do susedného Macedónska. Imigrantov sprevádzalo viacero európskych aktivistov a aktivistiek s piercingami a dredmi, ktorí medzi imigrantmi rozširovali práve mapky Komanda Norberta Blüma. Blonďatí slniečkarskí aktivisti mali byť, ako inak, Nemci.

    Zomrela tehotná matka

    Ako sa však ukázalo, mapy, ktoré imigrantov navádzali aj na prechod cez rozvodnenú rieku, boli nepresné. Minimálne traja imigranti, vrátane tehotnej matky, jej sestry a jedného muža zahynuli.

    Ako informovala agentúra Makfax s odvolaním sa na macedónske ministerstvo vnútra, približne 600 až 700 imigrantov, ktorí nezákonne vstúpili do Macedónska, vrátili nazad do Grécka. Aktivisti obišli iba s pokutami 250 dolárov. Nie je známe, či ich nakoniec Grécko obviní aj zo zavinenia smrti imigrantov.

    Na pôvod nepresných máp sa bývalého nemeckého ministra spýtala aj nemecká televízna stanica ARD. „Súcitím s ich zúfalosťou, ale neinicioval som to,“ vyjadril sa Blüm. Zopakoval však, že podporuje príchod imigrantov z Blízkeho východu a Afriky utekajúcich pred tyraniou, vojnou a chudobou. Dodal tiež, že pamflet môže byť pokus o jeho diskreditáciu z dielne nemeckej krajnej pravice.

    Imigranti a aktivisti prechádzajú do Macedónska.

    Zdroj: Daily Mail

    V utečeneckom tábore Idomeni, ktoré leží na gréckej strane hraníc s Macedónskom, uviazlo pred takmer dvoma týždňami zhruba 14 000 migrantov. Utečenci tam v katastrofálnych podmienkach čakajú, že ich Macedónsko vpustí na svoje územie a dovolí im pokračovať v ceste do Európy.

    Macedónsko pristupuje k ochrane svojich hraníc podstatne zodpovednejšie ako Grécko, aj keď nie je členom EÚ, a teda ani schengenského priestoru. Na grécko-macedónskych hraniciach tak stojí približne 15-tisíc migrantov, lebo Macedónsko striktne reguluje počet imigrantov, ktorých púšťa cez svoje územie. Macedónsko tieto kroky koordinuje so Srbskom, Chorvátskom, Slovinskom a Rakúskom, teda s krajinami, ktoré ležia na tzv. balkánskej trase migrantov putujúcich do západoeurópskych krajín.

    - Reklama -