Toto sú skutočné platy učiteľov. Čierne na bielom. Draxler by bol prekvapený, budete aj vy

    0
    Štrajk učiteľov. (Autor: pk)

    Ministerstvo školstva tvrdí, že plat učiteľov je oproti priemernému platu vyšší. Na prvý pohľad je suma 997 eur vysoká, no v realite má iba malú oporu. Vládni analytici z Inštitútu finančnej politiky pri ministerstve financií včera upozornili, že minister porovnáva dve štatistiky vypracované rozdielnymi metódami. Ak by ale použil rovnakú metódu, vyšlo by mu, že učitelia zarábajú výrazne menej, ako je celoslovenský priemer.

    Draxler porovnal dáta o priemernom plate učiteľov pracujúcich na plný úväzok s priemernou mzdou na Slovensku, ktorá nebola prepočítaná na plný pracovný úväzok. Ak by pritom zobral porovnateľné dáta zo Štatistického úradu SR, ukázalo by sa, že mzda ľudí pracujúcich v školstve je asi o sto eur nižšia ako priemerný plat v hospodárstve.

    Takto to vyzerá…

    Mnohí učitelia sa rozhodli podeliť sa o skutočné sumy, ktoré zarábajú, infomovali aj topky.sk. Zverejnili ich aj na webe, za ktorým stojí učiteľ na voľnej nohe Peter Farárik. Z výplatných pások je vidieť, koľko v hrubom učitelia naozaj dostanú. Napríklad učiteľ s 15-ročnou praxou z Trnavského kraja zarába 754 eur, učiteľka materskej školy s 33-ročnou pedagogickou praxou asi 726 eur a začínajúca učiteľka materskej školy s vyštudovanou predškolskou pedagogikou iba 618 eur.

    Platy učiteľov však nemusíme porovnávať iba s priemernou slovenskou mzdou. Jednoznačne najhoršie je na tom Slovensko aj medzi krajinami OECD. Z 34 členských štátov je Slovensko posledné. Vyššie platy majú učitelia nielen v Maďarsku, Poľsku a Grécku, ale dokonca aj v takých krajinách, ako sú Turecko a Čile.

    - Reklama -