Toto sú najlepšie filmy mapujúce utečeneckú krízu. Život v bunkri, afganská raperka či tábor na lodi

    0
    Film Home. (Autor: Reprofoto: Youtube/Film Home)

    Filmárčina, najmä tá dokumentárna, má vo veľkej miere mapovať, a teda aj dokumentovať aktuálne problémy lomcujúce súčasným svetom. Nie je sa teda čo čudovať, že tematika migračnej krízy presakuje stále intenzívnejšie do filmového remesla. Predstavíme si osem, väčšinou klubových či festivalových snímok (takých, ktoré v bežnom multiplexe uvidíte len ťažko), ktoré sa intenzitou rozprávania a svojou aktuálnosťou radia medzi to najlepšie z filmového portfólia mapujúceho problematiku. Filmový zoznam zostavil portál i-D.com.

    Bez denného svetla (Bunkers)

    „Nedalo sa odtiaľ ujsť, nedalo sa tam dýchať,“ opisuje svoje pocity hlavný protagonista snímky Bunkers (Bunkre) režisérky Anne-Clare Adetovej. Autorka filmu vyspovedala sudánskeho žurnalistu, ktorému sa stal dočasným domovom ženevský bunker.

    Trailer na film Bunkers. Zdroj: Vimeo

    Loď v meste (Flotel Europa)

    Vladimir Topic je režisérom filmu Flotel Europa, v ktorom dokumentuje jeden z nezvyčajných „utečeneckých táborov“ v Kodani. Práve v 90. rokoch sa pre mladého Topica, jeho brata, matku a ďalšiu tisícku juhoslovanských utečencov stala prechodným domovom opustená loď v dánskom hlavnom meste. Ešte pred érou internetu rodiny nahrávali VHS kazety, ktoré mali v úmysle zaslať svojim rodinám, ktoré zostali v Juhoslávii.

    Flotel Europa mapuje juhoslovanských utečencov v netradičnom záchytnom tábore. Zdroj: FestivalgoEast

    Rapom k slobode (Sonita)

    Snímka Rokhsareha Gahaema Maghamiho Sonita sa stala víťazným filmom festivalu Sundance v kategórii dokumentárny film. Sonita je mladá Afganka žijúca v Iráne a jej rapové texty v prvom rade kritizujú sociálno-spoločenské pravidlá, ktoré sú mladej Afganke proti srsti. Vo svojich veršoch vyjadruje nespokojnosť nad dohodnutými sobášmi. Takýto vydaj hrozí aj jej a v tom prípade by sa musela vrátiť naspäť do Afganistanu a zabudnúť tak na svoje sny.

    Príbeh mladej afganskej “raperky”. Zdroj: YouTube/WMMNYC

    Rozzúrené vody Stredozemného mora (Continental Drift)

    Pietro Novello v snímke Continental Drift mapuje jednu z najvážnejších tém súvisiacich s migračnou krízou. Ilegálna preprava cez Stredozemné more. Práve cesta cez jeho rozbúrené vody sa stáva množstvu imigrantom osudná.

    Sen o Anglicku (Transit Zone)

    Krátky film Transit Zone Frederika Subeia mapuje život imigrantov vo francúzskom záchytnom tábore Calais. „Anglicko je pre mňa ako sen, chcem to zvládnuť,“ hovorí vo filme jeden z obyvateľov tábora.

    Online odysea (#MyEscape)

    Celovečerný dokumentárny film #MyEscape mapuje cesty utečencov zo Sýrie, Afganistanu a Eritrey. Režisérka Elke Sasseová nemusela siahnuť po inšpiračnom zdroji veľmi ďaleko. Film zostavila z videií utečencov uploadovaných na internet a natočených na svoje smartfóny.

    Film #MyEscape je zostavený zo smartfónových nahrávok. Zdroj: Youtube/#MyEscape

    Z tábora mesto (After Spring)

    Režisérky Steph Chingová a Ellen Martinezová zdokumentovali život v jednom z najväčších jordánskych utečeneckých táborov vo filme After Spring. Komplex vznikol v roku 2012 a mal pre sýrskych utečencov slúžiť ako dočasný náhradný domov. V súčasnosti v ňom žije približne 80-tisíc ľudí. Tábor je špecifický svojou infraštruktúrou a rozvíjajúcou sa ekonomikou.

    After Spring dokumentuje situáciu v jordánskom utečeneckom tábore Zaatari. Zdroj: YouTube/After Spring

    Dlhá cesta domov (Home)

    Autorka snímky Home bola polovicu života utečenkou. Práve tieto skúsenosti jej poslúžili ako bohatý inšpiračný materiál pre natočenie krátkeho hraného filmu, v ktorom si zahrali herci ako Jack O'Connell a Hermione Graingerová. Tí stvárnili britských manželov, z ktorých sa pod tlakom okolností stali utečenci.

    Trailer na hraný film Home. Zdroj: YouTube/Home Film

    - Reklama -