Toto stanovisko V4 vyrazí dych nielen Bruselu: Sme pripravení pomôcť Talianom pri zvládaní migrácie

    0
    Vlajky krajín V4 (Autor: ČT)

    Opätovne však odmietajú prijatie migrantov s poukázaním na to, že väčšina ilegálneho prisťahovalectva má ekonomické motívy. Súčasne požadujú v liste zriadenie tzv. hotspotov alebo záchytných centier pre migrantov mimo územia Európskej únie.

    List, ktorého text signovali premiéri v stredu v Budapešti, je k dispozícii na webovej stránke krajín Vyšehradskej štvorky.

    Signatári v ňom oceňujú mimoriadne úsilie Talianska o zvládnutie súčasnej migračnej vlny. Vyjadrujú pripravenosť podporiť jeho snahy v duchu solidarity na európskej i národnej úrovni finančnými a inými prostriedkami. Chcú tak zmenšiť záťaž pre členské štáty na vonkajších hraniciach Únie, akou je aj Taliansko.

    Krajiny V4 ponúkli v liste pomoc pri zabezpečení južných hraníc Líbye, pri výstavbe a ochrane hotspotov mimo územia Únie a pri výcviku líbyjskej pobrežnej stráže. Sú tiež ochotné podieľať sa na posilnení Európskeho podporného úradu pre otázky azylu so sídlom v maltskej Vallette či pri formovaní pravidiel pre pôsobenie mimovládnych organizácií.

    - Reklama -