Toto si voči Nemecku zrejme ešte netrúfol žiadny minister. Ten Erdoganov vzniesol také silné obvinenie, že Merkelovej môže razom vyschnúť v ústach

    0
    Ilustračné foto: turecká vlajka (Autor: Archív)

    Čelik v estónskej metropole Tallinn povedal, že krajiny, ktoré vyzývajú na ukončenie rokovaní medzi EÚ a Tureckom, sa snažia “využiť Európsku úniu, aby si vyriešili bilaterálne problémy”.

    Minister sa zároveň znova vyslovil nielen za obnovenie, ale aj rozšírenie prístupových rozhovorov medzi EÚ a Tureckom. Dodal, že Ankara je v súlade s týmto rámcom pripravená hovoriť o otázkach ako základné ľudské práva a nezávislé súdnictvo.

    Turecko začalo rokovania o členstve v EÚ v roku 2005, prístupové rozhovory sa však ocitli na bode mrazu aj napriek tomu, že Únia začiatkom minulého roka prisľúbila, že ich urýchli, ak vláda v Ankare zastaví masívny tok migrantov do Európy.

    K zmene postoja EÚ došlo po neúspešnom vojenskom prevrate v Turecku v júli 2016. Následné autoritárske sklony prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, jeho konfrontačný tón s niektorými členmi EÚ, zatýkanie členov opozície, predstaviteľov domácich aj európskych médií a občianskych hnutí a rozsiahle čistky v štátnom aparáte vyvolali v Bruseli obavy, či Ankara dokáže dodržiavať a rešpektovať ľudské práva a princípy právneho štátu, čiže hodnoty, na ktorých je založená EÚ.

    - Reklama -