Toto sa Putinovi páčiť nebude. Znova sa otvára téma tvrdších sankcií voči Rusku

    0
    Prezident Ruskej federácie Vladimír Putin (Autor: SITA)

    V liste, ktorý okrem šéfa ALDE podpísal aj predseda Európskej strany ľudovcov (EĽS) v europarlamente Manfred Weber a šéfka frakcie Zelení/EFA Rebecca Harmsová, sa uvádza potreba vyvinúť silnejší tlak zo strany EÚ na Rusko, aby Moskva rešpektovala rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, ktoré podpísala s ohľadom na dianie v Sýrii.

    Dokument z europarlamentu víta strategickú politickú diskusiu o vzťahoch s Ruskom, ktorá je na pracovnom stole Európskej rady, zároveň však zdôrazňuje, že EÚ potrebuje vyvinúť konkrétny vplyv na zastavenie ruských vojnových zločinov v Sýrii.

    „Európsky parlament požaduje, aby EÚ mala pripravené nástroje na vyvíjanie tlaku na Rusko, aby konalo v súlade s rezolúciami Bezpečnostnej rady OSN, ktoré podpísalo. Nevyberavé použitie chemických zbraní a barelových bômb proti civilistom v Aleppe sa musí skončiť. EÚ potrebuje konkrétne páky na to, ako zastaviť ruské vojnové zločiny v Sýrii, a tvrdšie sankcie zacielené na (ruského prezidenta) Vladimira Putina a jeho vnútorný kruh ľudí sú najúčinnejším spôsobom, ako to dosiahnuť v krátkodobom horizonte,” uvádza sa v liste pre Tuska.

    Lídri 28 členských krajín sa vo štvrtok na summite EÚ budú zaoberať rozšírením osobných sankcií voči niektorým sýrskym predstaviteľom, podľa nemenovaných diplomatických zdrojov však nie je vôľa spájať tieto sankcie s režimom sankcií voči Rusku. O rozšírení sankcií voči Moskve, avšak v súvislosti s dianím na Ukrajine, by mali premiéri a prezidenti rokovať na decembrovom summite EÚ.

    - Reklama -