Toto nie je všedná správa. O tomto čísle sme mohli iba snívať, chváli sa Fico

    0
    Robert Fico pripíja slovenským mliekom na dotácie (Autor: TASR)

    Premiér Robert Fico sa vo svojom najnovšom komentári pre Hospodárske noviny chváli úspechom svojej vlády. Za najlepší úspech považuje podľa neho číslo šesť celých deväť. Číslo, o ktorom sme podľa predsedu vlády mohli ešte pred pár rokmi iba snívať. To je v skutočnosti aktuálna hodnota nezamestnanosti na Slovensku.

    „Naozaj to nie je všedná správa a všetci si za ňu zaslúžime trochu radosti. Či sa to niekomu páči, alebo nie, historické čísla slovenskej ekonomiky prepisujú vlády, ktorých súčasťou je Smer,“ píše Fico s tým, že spolu s najnižším minuloročným deficitom verejných financií je to jednoznačný fakt, že sa Slovensku hospodársky darí.

    Fico sa však opätovne nevyhol ani kritike voči médiám a opozície, ktoré podľa neho tieto výsledky skresľujú. „Reakcie médií a opozície sa dali predvídať. Vraj to nie je zásluha vlády. Je zaujímavé, že čokoľvek zlé sa na Slovensku udeje, zodpovedná je vláda na čele so svojím predsedom. Len čo však príde neodškriepiteľný úspech, ten už sa dostavil akosi ´sám od seba´,“ pokračuje predseda vlády a pripomína časy prvej Dzurindovej vlády, keď boli bez práce celé doliny a nezamestnanosť sa šplhala k dvadsiatim percentám.

    „Úloha ponúknuť prácu tým, ktorí robiť chcú, je do veľkej miery splnená. Stoja však pred nami úplne nové výzvy. Potrebujeme zaplniť takmer 62-tisíc voľných pracovných miest, ktoré aktuálne evidujú úrady práce. Musíme začať oveľa viac hovoriť o vyššej kvalite zamestnania, čo znamená predovšetkým vyššie platy a lepšie pracovné podmienky,“ dodáva Fico, pričom podľa neho si musia zamestnávatelia uvedomiť, že ich konkurenti sú aj firmy v zahraničí. Ďalším problematickým bodom sú aj školy, ktoré produkujú absolventov bez reálneho uplatnenia na trhu.

    Štát tak musí podľa premiéra zvýšiť osvetu a rozprúdiť programy duálneho vzdelávania v spolupráci so zamestnávateľmi. „Jeden z najväčších dlhoročných strašiakov Slovenska sa pomaly stráca v histórii,“ uzatvára Robert Fico.

     

    - Reklama -