Toto nie je stredovek, ale tvrdá realita na Západe. Proti nájazdníkom postavia obrovský múr

    0
    Tábor utečencov prezývaný Džungľa stojí pri diaľnici neďaleko francúzskeho prístavného mesta Calais.jpg (Autor: TASR)

    Vodiči nákladných áut a kamiónov, ktorí smerujú cez Calais do Veľkej Británie, sa musia mať stále viac na pozore. Útoky gangov migrantov, ktorí sa snažia dostať na korby ich áut, sú stále častejšie a často agresívne. Tlupy utečencov nezastavil ani plot, ktorý delí diaľnicu smerujúcu do prístavného mesta od okolia.

    Tábor na periférii Calais, známy ako Džungľa, je plný migrantov. Snahy o vypratanie aspoň časti chatrčí, ktoré tam stoja, začiatkom leta zlyhali. Napriek demolácii takmer polovice provizórnych obydlí žije v Džungli rekordný počet migrantov.

    Podľa odhadov americkej stanice Sky News žije momentálne v tábore pri Calais takmer 9 000 ľudí. Oficiálne čísla francúzskych úradov, na ktoré sa odvoláva denník The Guardian, uvádzajú, že migrantov je v Džungli približne 7 000.

    Zastaví ich múr?

    Rastúci počet migrantov znamená aj stupňovanie snáh o nelegálny vstup do Veľkej Británie a tomu chce Londýn za každú cenu zabrániť. V pláne je preto výstavba múru za takmer dve miliardy libier, ktorú už oznámilo britské ministerstvo pre migráciu.

    Betónová bariéra vysoká takmer štyri metre by mala posilniť už existujúci plot z pletiva, ktorý mal chrániť diaľnicu pri Calais pred „nájazdmi“ migrantov, ale veľký efekt v tomto smere nemal. Plot na viacerých miestach pravidelne prekračovali a stále prekračujú migranti, ktorí riskujú svoje životy, aby sa dostali do vytúženej Británie na korbách nákladných áut a kamiónov.

    Šoféri, ktorí dennodenne jazdia po inkriminovanej diaľnici vedúcej pri Calais do Eurotunela, však tvrdia, že ani niekoľko metrov vysoký betónový plot nepomôže zastaviť migrantov. „Tento nápad bude veľmi chabým využitím peňazí daňových poplatníkov,“ uviedol Richard Burnett z dopravnej asociácie Road Haulage Association.

    Potýčky a násilné strety medzi šoférmi a migrantmi, ktorí sa im snažia dostať do nákladových priestorov, pritom nie sú výnimočné. Poniektorí sa dokonca bránia bejzbalovými pálkami a tým, čo majú poruke. Zamknúť dvere a nákladný priestor často nestačí. Vo vypätej situácii sa ocitol aj nejeden slovenský šofér smerujúci s nákladom cez Calais do Británie. Počínanie kamionistu z Nových Zámkov sa vlani objavilo aj na sieti YouTube. (Text pokračuje pod videom.)

    Situácia na francúzsko-britskom pohraničí je však s pokračujúcou migračnou krízou stále vypätejšia, migranti strácajú zábrany a ani vodiči si nenechávajú svoju frustráciu z bezpečnostnej situácie pre seba. V pondelok vodiči kamiónov, miestni farmári a obchodníci spoločne zablokovali diaľnicu A16 vedúcu cez Calais do Eurotunela a následne Veľkej Británie.  

    O blokáde diaľnice pri Calais sme písali TU.

    Viacerí rozhnevaní vodiči majú namiesto múru iný nápad, ako zabrániť migrantom v ceste do Británie. „Namiesto toho (múru) by bolo lepšie dať nám zopár vojakov, ktorí by chránili cestu a eskortovali by nás po skupinách do prístavu a postupne kontrolovali bez toho, aby sme museli riskovať pokuty,“ uviedol šofér kamióna Andrew Lavender.

    V prípade, že v nákladných priestoroch vodičom nájdu migrantov, ktorí sa takto ilegálne dostali cez hranice, hrozí im pokuta vo výške niekoľko tisíc libier. Niet sa preto čo čudovať, že šoféri robia všetko preto, aby migranti nemali možnosť dostať sa im nepozorovane do nákladu.

    Múr bude a basta!

    Britské ministerstvo pre migráciu má v celej veci už vopred jasno. Na zaistenie bezpečnosti vo francúzskom prístave Calais vyčlenila britská vláda z rozpočtu 17 miliónov libier. Z tohto balíčka pôjde na výstavbu plánovaného múru 1 milión 900-tisíc libier. Zvyšné peniaze sú určené na vybavenie pohraničných stráží modernejšími technológiami na odhaľovanie ilegálnych migrantov.

    „Začneme s výstavbou tejto novej veľkej steny už čoskoro. Už sme postavili plot a teraz staviame múr,“ uviedol britský minister pre migráciu Robert Goodwil v utorok pred komisiou pre vnútroštátnu bezpečnosť.

    Krátko po britskom referende o brexite sa zvýšil počet ilegálnych migrantov, ktorí sa do Spojeného kráľovstva dostali práve cez francúzsky prístav Calais. Poniektoré britské médiá vinili a doposiaľ vinia Francúzov z toho, že úmyselne nechávajú prechádzať cez hranice tisícky migrantov ako akúsi pomstu za rozhodnutie Britov vystúpiť z Európskej únie.


     

    - Reklama -